Kakor & Drömmar

Med fokus på livets goda

Helgplaner och fredgastips: Glutenfritt olivbröd med timjan, rosmarin och oliver.

 
Fredag och fredagsfika! Två goda ting.
 
I dag blev det ett snabbakat olivbröd fyllt med oliver, timjan från trädgården, rosmarin från ica och flingsalt från skafferihyllan på jobb. En elev och jag satte igång vid niosnåret och bakade glutenfri foccacia och serverade lagon till kvartövertiofikan nygräddat bröd som doftade himmelskt.  Bra jobbat tycker jag. Vi snabbjäste degen och minskade ner jästiden men det gick bra ändå. Viktigt också att inte tillsätta för mycket mjöl. Degen ska vara ganska lös (men inte rinnig) för bästa resultat, speciellt om du använder glutenfritt mjöl.
Och brödet blev supergott, det var alla överrens om. Det är inte helt enkelt att baka glutenfritt bröd men med detta recept är det svårt att misslyckas. Har publicerat receptet tidigare här på bloggen men här kommer det igen.
Perfekt som bjudbröd på buffen eller som tillbehör till lunch eller middag.
Ett festbröd helt enkelt.
 
Olivbröd i långpanna
 
1 dl olivolja
4 dl mjölk eller havremjölk
50 g jäst
2 ägg
9-12 dl mjöl (glutenfritt eller vanligt vetemjöl)
1 tsk socker
1 tsk salt
ca 2-3  msk färsk timjan
ca 2-3 msk färsk rosmarin
ca 1 msk grovsalt
kärnfria oliver
 
olivolja till formen och att pensla på brödet
 
Smula jästen i en bunke. Värm ev mjölken fingervarm och slå den över jästen. Tillsätt ägg, salt, socker och olivolja. Rör ner 9-10 dl av mjölet. Rör ihop degen mjuk och smidig. Den ska vara ganska lös. Låt jäsa (ca 1/2 timme). Knåda degen ytterligare (och tillsätt ev mer mjö)l. Degen ska vara smidig (lite dallrig) men absolut inte fast. Häll över smeten i en rektangulär ugnsform ( 30x20 cm) som du ringlat lite olivolja i botten på - precis så att det täcker. Platta till degen så att den passar i formen. Pensla med mer olivolja och strö över salt, rosmarin, timjan och stoppa ner oliverna. Jäs ytterligare ca 1/2 timmer eller tills degen jäst upp ordentligt. Grädda i 200-225  grader tills innertemperaturen är 96 grader eller tills brödet är torrt när du känner med en sticka. Tar ca 20 minuter.
Låt svalna och skär i rutor.
 
 
 
 
 
Så här långt in i fredagen har jag lämnat mitt skåne och är återigen på väg mot Stockholm. Inget konstigt med det nowadays. I morgon ska jag och H gå på fest! Tjoho! Mina bästisar från barn- och ungdomsåren fyller jämnt och jag ser fram emot att få vara med och fira. Så glad för att vi återupptagit kontakten igen efter år på lite olika håll! Så pass glad att jag känner jag borde ta modet till mig och hålla tal...haha! Det har jag ju aldrig gjort förut, så det kan jag säkert som Pippi Långstrump sa. Hm...vi får väl se. Har i alla fall gjort en present som jag hoppas de blir glada för och som landade på postens utlämningsställe några timmar innan tågets avfärd. Phu!! 
Fick sätta stackars H i arbete i morse för en ev reservplan, vilket han gjorde med bravur men lite i onödan, Tackar ödmjukast för det! Nu är presentkontot räddat, hursomhelst.
 
Så. Kvar hemma har jag lämnat två söner med instruktioner (läs moderliga förmaningar) om hamsterskötsel och blomvattning och en önskan om allmänt hyfs, en vuxendotter i Lund och en liten dotter hos mormor och morfar. Tränar på att släppa taget och inte känna mig otillräcklig, en känsla jag alltsom oftast hamnar i, trots att mina ungar har full kapacitet att klara en helg utan sin moder. Konstigt att det ska va så svårt.
 
Nu ser jag fram emot en helg i fest. I nostalgi. I tacksamt tillstånd över hur livet utvecklat sig.
Önskar er alla detsamma.
 
Kram Cecce
 
Kommentar postad
Ser riktigt fluffigt och gott ut. Kram Anette

DESIGN SKAPAD AV


bloggdesign av FormaWebben