Kakor & Drömmar

Med fokus på livets goda

En bit folksjäl med socker på - hälsorisk eller inte.

 
Gårdagens enda tagna bild av bullbaket. Rimbobullar satta på jäsning!
Det blev en bullbakardag alltså, tätt följt av besök på stranden och olika butiker för inhandling av kalasattiraljer.
 
Det här med kaffekalas är ju något jag är uppfödd med. Det sätt jag är van vid sedan barnsben att fira födelsedagar på. Kalas med kaffe och massor med kakor, tårtor och gottebord därtill. Egentligen helt enligt traditionen om man blickar tillbaka i historien då kafferepen blomstrade upp i början på sekelskiftet. -  en samlingspunkt för kvinnor - mest i de övre samhällsklasserna - att träffas, utbyta ideer, åsikter och säkerligen ett och annat skvaller. Den enda man som gavs tillträde under dessa sammankomster var i bästa fall prästen...haha.
 
Visste du förresten att kaffedrickandet i slutet på 1800-talet ansågs som en hälsorisk för kvinnor, och ansågs ta uppmärkshamheten från husmorssysslorna.
 
Citat hämtat från Uppslagsbok för hemmet 1904:
 
Om dylika kafferep med sitt ofta meningslösa prat återkommer alltför tätt, verka de störande såväl på ordnngen i hemmet som vederbörandes matsmälting och nervsystem.
 
 
Numera, och vilket även jag är van vid - är kaffekalasen till för alla, och fortfarande är umgänget det viktiga. Inte kakorna, även om det är en viktig del i upplevelsen som hellhet. Hälsorisk? Måhända om man trugas i för många kakor, men också en bit folksjäl med socker på. Själen måste ju ha sitt eller hur?
 
Nåja....om man inte springer på kaffekalas alltför ofta tror jag inte det är någon större fara.
 
 
Dagen i dag började med bakning av tårtbottnar men fortsätter med ett besök på stranden då solen visar sig från sin bästa sida. Vi håller oss här - i byn, vid stranden och med Malmö i horisonten å ena sidan, Danmark och Barsebäck å andra. Det gäller att ta var på stunderna även med ett kalas i faggorna.
 
 
 
 
Morgondopp, lunchdopp och kvällsdopp!
Denna sommar i ett nötskal.
 
 
 
Kram!
Cecce
Y
Kommentar postad
Ha ha ett underbart inlägg! Hälsofarligt med kafferep? Då hade vår släkt varit utdöd för längesen!😂
De där Rimbobullarna är goa barndomsminnen!💕
Kommentar postad
Woooo ljuvligt ...❤️
/Kram pårej!