Kakor & Drömmar

Med fokus på livets goda

Morotskaka med mandel och solrosfrön!

 
Till mitt födelsedagskalas för två veckor sedan provade jag ett nytt recept på morotskaka från Sara som driver Solhaga Stenugnbageri. En saftig och god morotskaka med mandel och solrosfrön, bakad i långpanna som toppades med mynta. Jag provade även baka en glutenfri variant och bytte bara ut vetemjölet mot glutenfri mjölmix. Bytte även mandel mot valnötter, som också blev gott. Jag använde mig av en mindre långpanna och gjorde dubbel sats.
 
Här är receptet:
 
Morotskaka
till en springform ca 22 cm (om du vill baka i långpanna, tredubbla receptet)
 
90 g strösocker
45 g farinsocker
75 g (2 st) ägg
150 g rivna morötter
110 g rapsolja
25 g mandelmjöl
25 g rostade och mixade solrosfrön
90 g (1,5 dl) vetemjöl
4 g (1 tsk) bakpulver
3 g (1 tsk) kardemumma
4 g (2 tsk) kanel
en nypa salt
 

Smörj och bröa en springform, ca 22 cm. Eller klä en långpanna med bakplåtspapper, i såfall får du tredubbla receptet. Vispa ägg, socker och farinsocker. Tillsätt morötter, olja, rapsolja, mandelmjöl och mixade solrosfrön. Blanda vetemjölet med kryddor och salt i en egen skål, vänd sedan ner i smeten.

Häll upp i formen och baka på 160°C i cirka 45-50 minuter. Kolla med en sticka att kakan är klar. Låt svalna.

 

Glasyr
70 g smör, mjukt
170 g florsocker
en nypa vaniljsocker
några droppar citronsaft
140 g philadelphiaost

Vispa smör, vaniljsocker, citron och florsocker till en jämn smet, tillsätt sedan osten och vispa vidare tills det är fluffigt och fint. Smeta på kakan, eller häll upp i sprits och gör egna mönster. Blir det frosting över går det fint att spara till ett annat bak och bara vispa upp igen.

 
Även om jag, efter allt bakande och kakätande i sommar är något mätt på kakor (ja....även jag kan få för mycket av det goda) blir jag lite sugen på att sätta i mig en morotskaka av ovanstående sort. Rekommenderas varmt.
 
Vad mer idag?
 
Lundavarmt. Arbetsdag. Möte med resursskolornas personal. Grillos över densamma. Strandpromenad. Bryggvila. Kycklinggryta. Stilla kväll med ungdomsflocken på hemmaplan. 
Ungefär så.
En tacksam måndag utan större besvär med andra ord. Känner mig något vilsen i tid och rum efter allt som varit senaste tiden men tänker att jag nog får styr på tillvaron så småningom.
 
Kram Cecce