Kakor & Drömmar

Med fokus på livets goda

Plommonkaka med mandel, citron och timjan.

 
Hade några överblivna plommon kvar som inte hamnat i syltburkarna och eftersom jag har så svårt att kasta bort goda ting bestämde jag mig för att baka en plommonkaka. Lånade ett recept från nätet (Hemmets journal) men bakade den helt mjölkfri och använde mjölkfritt margarin och havreghurt från Oatly i stället. Dessutom rev jag ner citronskal och strödde över lite färsk timjan för att pimpa upp kakan med pikanta smaker. 
 
Kakan ska följa med mig upp till Stockholm i helgen där den ska avnjutas i skärgården. Kanske på en brygga i solen. Det är i alla fall vad jag hoppas på.
 
 
 
Plommonkaka
 
175 g smör, rumstemp
3 dl rörsocker
3 ägg
150 g mald mandel
2½ dl vetemjöl
1½ tsk vaniljsocker
1 msk bakpulver
3 dl filmjölk
rivet skal av en citron

Fyllning och garnering
ca ½ kg plommon
ca 25 g mandelspån
½–1 msk rörsocker
några kvistar färsk timjan


Ugn 175°

 Gör så här

1. Rör smör och socker poröst. Tillsätt ett ägg i taget under omrörning.

2. Blanda de torra ingredienserna och rör ner dem i smeten tillsammans med filmjölken. Blanda ner det rivna citronskalet. Bred ut smeten i en långpanna (ca 25×40 cm) med bakpapper.

. Fyllning och garnering: Kärna ur plommonen och skär i klyftor. Fördela dem på smeten. Strö på mandelspån och råsocker.
Grädda i nedre delen av ugnen 35–40 min. Låt svalna. Skär i rutor.

 För att väga upp det söta - bilder på mina älgfärsbiffar som jag gjorde til middag i går. Men ååååhhh...så gott. Använde lite plommonsylt med timjan i såsen, vilket inte alls var fel tänkt vill jag lova.
Räddade undan två biffar som ska intagas till lunch i dag. Längtar redan.
 
 
 
Middagen serverad!
 
 
Så blev det onsdag helt plötsligt och jag ska i vanlig ordning ägna mig åt arbete på sjukhusskolan. 
Vad som händer sedan är fortfarande ett oskrivet blad.
 
Kram Cecce
 
Kommentar postad
Jisses, så gott det ser ut och vilka fina bilder! /Maria

wew.finest.se/caramia
Svar: Tack Maria!:-)
cecce