Kakor & Drömmar

Med fokus på livets goda

Lättfixat julgodis med tre ingredienser.

 
Det är fredag och jag sitter nedsjunken i tågsätet på SJ:s snabbtåg mot Stockholm. Den där känslan av någon slags busig frihet infinner sig alltid i samma stund som tåget lämnar perrongen och tåget sätts i rullning. Nu är det bara jag, två saffransbutterkakor, en chokladfudgekaka, cellofaninplastade presentförpackningar, kameran, diverse teknisk apparatur och en liten resväska. Inget mer. Ingen annan.
Ibland tänker jag att någon däruppe sett mig och tänkt att det är bra för henne att komma ifrån. Vara icketillhands. Otjänstbar. Ansvarslättad. Om bara för en stund. 
 Ett frånvaromeddelande i hemmakalendern med ett åter i tjänst på söndagkväll som avslutning.
 
Det är mycket nu, för övrigt. Bråda avslutningstider och jag förbereder tillsammans med kollegorna vår termins- och julavslutning på måndag genom att slå in paket, baka saffranskaka, göra julgodis och träna julsånger. De två sista göromålen går utmärkt att kombinera, så idag har jag överröstat elvispen, några frekvenser upp,  i Tänd ett Ljus. Stämningsfull (?) sång över köksbänken ackompanjerad av elvispens brummande i ett försök att sätta ord och ton på rätt plats...haha! Stackars elever.
 
Polkabräcken blev i alla fall lyckade. Detta supersnabba och supergoda julgodis som jag ofta återkommer till.
Bara tre ingredienser, en kavel som hammare och lite väntetid. Sen är det bara att njuta av det goda. Choklad och mint. Mjukt och hårt. Lena smaker i crunch- ig kostym. Allt i ett.
 
Så här gör ni:
 
 
Polkabräck:
(Går bra att dubblera satsen)

100 gram vit choklad
100 gram mörk choklad
1/2 påse med polkagrisar

Bra att ha : hammare/kavel/mortel

Smält chokladen över vattenbad eller micro ( på svag effekt)
Ta fram i en bakplåtsklädd form cirka 15*20 cm, lägg första lagret med chokladen i botten och ställ svalt medan du smälter choklad nummer två.
Under tiden hammrar du polkagrisarna till karamellströssel. Låt dem ligga kvar i påsen, så skvätter det inte så mycket.  Häll på lager två av chokladen (när understa lagret stelnat) och strö polkagrisarna över, och ställ svalt tills du kan skära upp lagom stora bitar av godiset.

Förvaras framme i rumstemperatur en stund innan servering.

 

 
Avslutar med vintergrön vy från den skånska västkustby jag nu lämnat. Utanför tågfönstret svishar vintervitt landskap förbi. Snötyngda granar och frostiga träd i vacker vintersymfoni. Från det ena till det andra. 
Tänker som förr mången gång att det är kontrasterna som görét.
Livet. 
Och jag gillar det.
 
Kram Cecce 
 
Kommentar postad
Mums, så gott!!