Kakor & Drömmar

Med fokus på livets goda

Skärgårdshelg i decemberskrud.

 
 
Denna helgen hade vi hyrbil. Det kändes lyxigt att bli hämtad på Centralstationen och färdas genom en glittrig Stockholmsinnerstad i vintermörkret och såsmåningom landa i huset vid vattnet och skärgården i värmen framför brasa och uppdukat middagsbord. Den röda duken på bordet andades jul och ömhet och tillfredsställelsen översållade varenda centimeter kroppsyta, i takt med att  den av moster och morbror tillredda oxfilen värmde i magtrakten.
Jojomen. Snart är det jul och vad kan vara bättre än att få tillbringa helgen här- en bit himmelrike i huset vid vattenbrynet.
 
 
Skärgården är vacker även i december konstaterade vi när vi under lördagen tog en promenad i ett betydligt kargare landskap än det lummiga gröna vi är vana vid under sommarmånaderna. Och så tystnaden. En stilla skön stystnad som bredde ut sig mellan nakna trädstammar och la sig som en mjuk matta över vatten och skär. Vidunderligt för själen. För kroppen. För två personligheter med plikten i ryggraden, inte minst.
 
 
 
Som kronan på verket återförenades vi under lördagens senare timmar med barndomsvännerna med följe. Paret i Vallentuna bjöd oss på gästfrihet och den godaste älgstek jag ätit på länge. Vi andra bidrog med glöggen, saffransbutterkaka, efterrättssymfoni och chokladfudgekaka med lakrits som ackompanjerades av höjda glas mellan praten och skratten och en och annan skönsång vid pianot. Jamen.....vi har det så bra tillsammans. Nyfunnenheten blandas med tryggheten i det förflutna och alls känns bara.....kul? Vilket annat ord kan bättre sammanfatta det faktum att vi knutit i hop historiesäcken med röda vänskapsband. 
Kul!
 
Det finns så klart mer att tillägga av upplevelser i helgen innan julafton. Små njutbara ting som att vakna till vyn av simmande svanar med ljudet av en kluckande kaffekokare i öronvrån. Att hitta pepparkakor med lakrits i matbutiken och att avnjutas med rödvin trots att lunchtid ännu inte övergått i middagshöjd. Att bli överraskad av filmen med dottern i färd med ett fallskärmshopp i Australien. Nåja....kanske mindre njutbart. Men ändå.
Sådana små saker.
 
Och nu ska jag hem och ladda för avslutningscermonier julklappsinköp och allmänt julstressförfarande.
Med skärgårddsvyer och förnöjsamheter i Stockholmsskrud i ryggen ska det nog gå vägen.
 
En helg går fort. Tur det kommer flera.
 
Kram Cecce