Kakor & Drömmar

Med fokus på livets goda

Goda glutenfria och mjölkfria syltgrottor!

 
 
 
 
Ytterligare en strålande dag, vädermässigt. Idag satt jag ute i vår lilla trädgård på jobb och drack efter-lunchen-kaffe.  Solens strålar studsade mot den vita snön samtidigt som smältvattnet porlade från takrännorna och fåglarna kvittrade försiktigt. Men åh....nästan plågsamt att behöva gå in igen och fortsätta arbetsdagen inomhus. Ser fram emot fler utefikor framöver!
 
I går bakade jag hallongrottor inför ett kalas i helgen. En av gästerna är glutenintolerant och därför bakade jag dessa glutenfria syltgrottor som jag hämtat från Jessica Frej och Maria Bloms bakbok Nytt Fikabröd. För övrigt en bra bok att ha i samlingen! Grottorna smakar nästan som vanliga syltgrottor, och går hem även i ungdomsleden härhemma. Inget dåligt betyg! Vill man, som jag, göra syltgrottorna mjölkfria använder man mjölkfritt margarin i stället för smör.
Receptet får ni här:
 
för 25 kakor
 
120 g mandelmjöl
2 tsk vaniljssocker
50 g strösocker
100 g mjölkfritt margarin, rumsvarmt (eller smör)
100 g maizena
30 g majsmjöl
 
50 g hallon, blåbärssylt
 
små kakformar av papper eller metall
 
Sätt ugnen på 200 grader
Blanda samtliga ingredienser, utom sylten, till en deg.
Dela degen i 25 lika stora bitar och rulla varje bit till en boll.
Lägg en boll i varje form och placera på en plåt.
Tryck en liten grop i varje boll. Lägg en klick sylt i varje hål.
Grädda i ugnen ca 10 minuter.
 
 
Det får bli mitt lilla baktips inför helgen och även avsluta denna onsdag.
Oj...vad tiden rinner iväg. I morgon redan torsdag vilket innebär att H kommer hit! Har städat hela kvällen...haha!
Nåväl, bäst att vara utsövd. Alltså säger jag: God natt världen. Tack för en underbar vanlig dag.
 
Kram Cecce