Kakor & Drömmar

Med fokus på livets goda

Sportlovsextra: Goda tekakor!!

 
Klockan är 08.01 och jag har varit vaken sedan klockan 06.00. Kan ju tyckas konstigt med tanke på att lovet är inne på sin andra dag och att jag verkligen längtat efter de där lååånga sköna sovmorgnarna som hör ledigheten till. Men tvätta bör man oavsett, och bor man som jag....i lägenhet med tvättstuga och tvättider får man ta vad som bjuds. Dessutom är det ganska skönt att ha den delen avklarad så man kan ägna sig åt trevligare saker resten av dagen. Som att åka till en trampolinpark i Malmö med ett hoppsuget barn, med min syster och ännu fler hoppsugan kusiner. Som att gå på handledarutbildning med körkortssonen under seneftermiddagen. Som att försöka hitta en lämplig födelsedagspresent till en närstående stockholmare. Sådana saker.
 
Men först ska ni få receptet på lättbakade och goda tekakor som jag bakade tillsammans med mina elever på sjukhusskolan i fredags innan vi gick på lov. Såååå gott att äta nybakade och varma med smör på. Mer behövs liksom inte för att välbehagskänslan ska svämma över och munnen ska inta formen av ett leende innan första tuggan nått magen. Mmm....! Perfekt sportlovsmat efter hoppiga aktiviteter!
Jag har hämtat receptet från Jennys Matblogg men ändrat lite efter min egen devis.
 
Tekakor

100 gram smör
5 dl mjölk
1 pkt jäst
2 msk sirap
1 tsk salt
Ca : 10- 12 dl vetemjöl special

Gör så här :


Häll mjölken i en kastrull och värm upp till fingervarmt.
Smula sönder jästen i en bunke / bakmaskin och häll i lite av den fingervarma mjölken där i. Rör tills jästen har löst sig och tillsätt resten av mjölken, sirap och salt. Häll i mjölet , lite i taget och klicka i det rumsvarma smöret tills degen släpper kanterna och blir smidig. Arbeta degen i fem minuter.
Låt jäsa i cirka en 15-30 minuter , dela upp degen i cirka 15 delar och rulla ut bröden och platta till med handflatan.
Nagga dem med en gaffel och låt jäsa i 5- 10 minuter. Platta till dem igen, precis innan de ska in i ugnen.
Grädda sedan i mitten på ugnen i 225- 250 grader i cirka 6 minuter. Eller tills bröden fått en fin färg.

 

Trevlig dag till er alla!

 

Kram Cecce

Y
Kommentar postad
Tack för ett perfekt recept! Passar mig som inte har tålamod med långa jästider pga tidsbrist...he he😊
Ha så kul i Malmö, vi kanske ses!!

DESIGN SKAPAD AV


bloggdesign av FormaWebben