Kakor & Drömmar

Med fokus på livets goda

Ett nyttigare val - recept på kärleksmums utan vitt mjöl och socker.

 
Ibland utformar sig dagen inte riktigt som man tänkt sig och i eftermiddags blev bekymmersrynkan mellan ögonbrynen extra djup. Inget som jag kan eller vill gå in på här, men jag har känt mig ganska låg och gått in i min egen lilla bubbla, samtidigt som jag avverkat vardagens sysslor. Det ordnar sig, det gör det alltid, men ibland är det skönt att låta känslorna härja loss ordentligt innan man går vidare ut i livet. Och jag tillhör dem som inte brukar gräva ner mig några längre stunder. 
 
Nu har jag samlat i hop mig till att dela med mig av ett tidigare utlovat recept på de något nyttigare kärleksmums jag bakade i förra veckan. Skulle tro att det är fler än jag som vill försöka leva sundare så här i början på året. Kakan smakar nästan likadant som traditionella kärleksmums, trots att de inte innehåller vanligt mjöl eller socker. Jag använde kokossocker som är ett betydligt bättre alternativ än vanligt, då det inte påverkar blodsockret i samma grad. Kakorna blir inte lika söta men chokladen i glasyren gör sitt till, till en smakrik, chokladig kaka.
 

Ingredienser chokladbotten:


3ägg
1 dl grädde
75 gram smält smör
1,5 dl kokossocker
1.5 dl mandelmjöl
2msk kokosmjöl
2tsk bakpulver
1krm vaniljpulver
4msk kakao

Glasyr
100g mörk choklad minst 70%
1dl vispgrädde

Topping

1dl Kokosflingor


Sätt på ugnen på 175grader. Lägg bakplåtspapper i en form på 20x30cm.

Vispa ihop ägg och kokossocker.

Blanda under tiden de torra ingredienserna i en bunke. Rör ner smör och grädde. Tillsätt de torra ingredienserna.

Häll ner smeten i formen och grädda i 18min. Under tiden gör du glasyren.

Värm upp 1dl grädde i katrull och lägg i chokladen och låt smälta. När chokladen är helt smält så ställer du undan glasyren och väntar på kakan.

När kakan är klar häller du över glasyren, strör över kokosflingorma och låt svalna.

 
I morgon är det fredag och jag ser fram emot att återigen få sätta mig på tåget och åka mot huvudstaden. Alltid lika mysigt att få komma dit! Resväskan är packad och står redo i hallen. Vad helgen bär med sig är fortfarande oskrivet men jag är helt säker på att det kommer bli en härlig helg.
 
Kram Cecce