Kakor & Drömmar

Med fokus på livets goda

Up-side-downkaka med Persimon!

 
Utseendemässigt inte mycket att hurra för, min up-side-down-kaka med persimonfrukt (smakar som sharon och ser ut som en stor tomat i formen med ganska kraftiga foderblad), som bakades i helgen. Det där med att baka i en gasugn är inte det lättaste, men jag övar mig varje gång jag ställer till med bak i H:s lilla kök. Smaken var det dock inget fel på! Enligt hörsägen slank resterna ner under ett styrelsemöte i en av Stockholms bostadsrättsföreningar under gårdagskvällen...haha!
 
Up-side-downkaka är en vanlig sockerkaka där kakans ovansida, i detta fallet, sharonfrukt, läggs längst ner i bakformen för att sedan stjälpas upp på ett fat. Ytan blir knäckig och god då frukten blandats med smör och muscovadosocker innan gräddning. Jag valde persimonfrukt då det var vad vi hade hemma, men det går så klart bra med annan frukt (tex plommon) också. 
 
Så här gjorde jag:
 
Toppingen:
50 g smör
1 dl muscovadosocker
ca 7 skivor persimonfrukt
 
Sockerkaka
200 g smör
2,5 dl strösocker
3 st ägg
4 dl vetemjöl
1 tsk bakpulver
2 tsk äkta vaniljsocker

 

Topping:
Smält fettet direkt i formen (jag använde en fyrkantig ugnsform, men en rund form med löstagbar kant är att fördedra). Sikta över muscovadosockret i ett jämnt lager. Lägg den i skivor skurna persimonfrukten i formen. 
 
Kaka:
Vispa smör och socker poröst.Tillsätt ett ägg i taget och rör kraftigt.
Rör ner mjöl, vaniljsocker och bakpulver. Häll sockerkakssmeten direkt över sharonfrukten och grädda i ugn,  175 grader i ca 40 minuter (eller tills den känns färdig). 
Låt den stå några minuter innan den stjälps upp.  Servera med grädde eller glass.
 
 
 
Så blev det tisdag och jag är (bland en massa annan tisdaggöra) på jakt efter hostmedicin till den lilla som hostar alldeles förskräckligt och håller oss vakna om nätterna. Stackars liten.
 
Kram Cecce

DESIGN SKAPAD AV


bloggdesign av FormaWebben