Kakor & Drömmar

Med fokus på livets goda

Glutenfria scones med chiafrön.

 
Åh, ytterligare en underbar sommardag här i skärgården, med sol, bad, fiske, promenad, goda stunder och annan lyckobringande sommargöra!
 
Fick en kommentar på instagram om efterfrågan på mina glutenfria scones, som numera är standar på frukostbordet under helgerna. Visst kan ni få det! Så här gör jag:
 
Glutenfria och (mjölkfria ) scones med chiafrön
 
1,5 dl bovetemjöl eller teffmjöl
1,5 dl havremjöl eller havregryn som jag stött till ett grovt mjöl i mortel
1 dl vanligt glutenfritt mjöl (mjölkfritt om man så vill)
50 g smör eller mjölkfritt margarin
0,5 tsk salt
1 tsk fiberhusk
ca 1 msk chiafrön
2 tsk bakpulver
ca 1,5 dl mjölk eller havremjölk
ca 1,5 dl yoghurt eller soyghurt
1 msk honung
 
Nyp ihop smöret med de torra ingrdienseran och blanda i mjölk och yoghurt. Det ska mera likna en grötliknande smet än en deg. Låt stå och svälla ca 10 minuter. Är smeten därefter för "torr" fyller på med mer mjölk/yoghurt. Klicka ut smeten på en bakpappersklädd plåt till två små runda bröd.
Grädda i ca 20 min i 200 graders ugnvärme, eller  tills de känns fasta och har fått en gyllenbrun färg. Låt gärna stå och svalna en stund innan du avnjuter dem med smör, ost och en klick god sylt.
 
 
 
 
Lycka till!
 
I skrivande stund står en vinbärs- och häggmispelpaj och gräddas i ugnen och doften av nybakat börjar sprida sig i köket i takt med att välbefinnandet sprider sig i kroppen. Vinbären har Rebecca och kusinen plockat på kolonilotten och häggmispelbären, som för mig är ett okänt bärkapitel, här i moster och mosters trädgård. Ska bli spännande att smaka.
 
Ibland är livet bara gott att leva....och jag önskar att alla ni som kikar in här upplever detsamma. 
 
Kram Cecce