Kakor & Drömmar

Med fokus på livets goda

När man är sommarproduktiv och bjuder på varmvispat tårtanslag.

 
Produktiv dag! 
 
Började dagen 06.15 (bara det!) med att göra en ny laddning hallon/blåbärsbiskvier som åkte direkt ner i frysen innan de hamnade i glada munnars lag...haha! Försvinnande goda om ni inte smakat.
Sen har jag i nämnd ordning tvättat, handlat, bakat tårtbottnar i vilka jag glömde potatismjölet (!), bakat tårtbottnar igen, bakat ett glutenfritt bröd, läst på om kafferepets historta, skrattat hejdlöst i min ensamhet åt roliga ordningsregler som gäller därtill och försökt mig på att göra ett minutsiöst schema för kommande dagar då allt ska bli klart inför nästa helg.
 
Om jag hinner? Möjligtvis. Om jag fokuserar på uppgifterna. Håller mig till schemat. Dricker mycket kaffe och låter bli att hänge mig åt slösurfande och annan energislukande göra.
 
 
 
Mitt köksbord.
Allehanda anteckningar och bakböcker av varierande årgång huller om buller.
 
Det här med att anordna kalas är något jag tycker är roligt och har en viss rutin på vid det här laget. Ändå. Inte mindre nervöst.
 
 
 
En snabb bild med mobilen på min varmrörda smet till ett tårtanslag/botten.
Jag bakar numera mina tårtbottnar till klassiska tårtor som prinsesstårta och gräddtårta med varmvispat anslag. Det inneär att man värmer ägg och socker till 40 grader över vattenbad och vispar den kall till 20 grader. På så sätt får du en större volym på smeten då äggen får en bättre utvidgnings- och sammanhållningsförmåga. Och det blir en stabilare botten som inte faller ihop efter gräddning.
 
Så här gör jag, efter ett recept av Jan Hedh:
 
Klassiskt anslag/tårtbotten
 
250 g ägg (ca 5 st)
135 g socker
15 g vaniljsocker
150 g vetemjöl
(potatismjöl går också bra om du vill göra bottnarna glutenfria, alt hälften glutenfri mix, hälften potatismjöl)
 
Sätt ugnen på 180 grader.
Vispa ägg, socker ocg vaniljsocker lätt.
Ställ bunken i ett vattenbad och kontrollera att temperaturen inte överskrider 90 grader, annars kan äggmassan lätt koagulera. Vispa kraftigt, gärna med elvisp, tills temperaturen är 40-45 grader. Visap därefter ca 10 minuter tills smeten svalnat och blivit ljus och porös.Vispa inte på för hög hastighet, då tappar massan volym. När smeten är färdigvispad ska det bli djupa spår i massan. Finns det inga spår har du vispat för länge.
Sikta mjölet och bakpulvret på ett papper och vänd ner det i äggskummet med en slickepott - lätt och försiktigt så att inte massan tappar volym.
Häll massan i en tårtring, inslagen i bakplåtspapper eller använd en smord springform. Stryk upp massan på kanterna så blir tårtbottnen jämnare efter bakning.
 
Lovar att ni får en riktigt fin tårtbotten med detta recept!
 
Så. Plikten kallar igen!
Antar att vi inte bara kan leva på kakor denna dag. Älgfärsbiffar får väga upp i sötebrödssfären.
 
Kram Cecce
Y
Kommentar postad
Alltså de där hallon/blåbärsbiskvierna! Can't wait!😍
Svar: :-)Välkommen på lördag!
Kram!
cecce