Kakor & Drömmar

Med fokus på livets goda

När Emma överraskar med bananbröd med jordnötssmör!

Bild: Emma P
 
 
Doften av nybakat kändes ända ner i trapphuset när jag klev in genom dörrarna till huset där jag bor i eftermiddags, efter jobb. Jag gissade på jordgubbspaj, eller jordgubbssaft....eller något annat jordgubbslikt men det visade sig vara fel. Mina två döttrar som väntade i köket såg något tillfredsställda ut över mina felgissningar och den äldsta berättade att det var bananbröd de nyss satt in ugnen. Ty Emma kan då rakt  inte se att bananer förfars i övermogenhet utan tar tillfället i akt och gör något konstruktivt åt saken. 
 
Inte nog med att hon hade bakat ett nyttigt bananbröd/kaka - hon hade även arrangerat en bildkomposition av bananbröd, jordgubbar och jordnötssmör, fotograferat och lagt upp bilderna i datorn redo att publiceras i blogginlägg.....haha! JA, vad kan man säga? Nästa steg...att skriva själva inlägget fanns med i planeringen men fick sitt plötsliga avbrott då jag klev in i bilden. Lite synd kan jag tycka så här i efterhand.
Istället avnjöt vi bananbrödet...eller kanske ska vi kalla det kaka, bakat utan socker, vitt mjöl eller mjölkprodukter. Sååå gott i all sin enkelhet - med jordnötssmör och jordgubbar på toppen. Lite tveksam till jordgubbstoppingen men det visade sig vara hur gott som helst. Hon har så många bra ideer - min dotter.
 
Perfekt till fika och en kopp te i sommaren.
 
Bild: Emma P
 
Här är receptet: (som är lånat från Frida Vega Salomonsson)
 
Enkelt bananbröd
 
 2st mosade bananer
2dl havregryn
1 ägg
3msk smält kokosolja
1/2 dl havremjölk
1/2 tsk bakpulver
1 msk honung
Några stänk kanel
Några stänk vaniljpulver
En nypa salt

Mixa allt i en skål till en smet och häll i någon lämplig form (Emma använde en liten brödform). Smörj eller klä formen med bakplåtspapper. Garnera med lite banan om du vill! Du kan även tillsätta saker som nötter, kokos eller russin etc i smeten.

Emma hackade ner 4 rutor 70%-ig choklad och valnötter (efter smak) i smeten.

Grädda i 165 grader ca 40 min. Testa stoppa i en sticka och ta ut när kakan verkar hålla ihop. Låt svalna i formen ett tag.
 
Bild: Emma P
 
 
En nöjd moder i kväll alltså. Och tacksam över all hjälp men lillasyster, matlagning och bakning. Allt förpackat i en behaglig sfär av omtanke. Gemenskap. Sommarlovskänsla. 
Lite Greys Anathomy på det och jag tackar ödmjukast för denna skolavslutningstisdag.
 
Kram Cecce
 
Kommentar postad
Vilka härliga barn! Och supergod kaka! Länge sen jag bakade en banankaka. Måste bli snart igen!

Svar: Ja! Perfekt när man har bananer över!:-)
cecce