Kakor & Drömmar

Med fokus på livets goda

När man tar det igen: Glutenfri och mjölkfri citronmarängpaj!

 
Bilder som inte gör pajen riktigt rättvisa. Det där med att ta fotografier på bakverk när man har gäster kan te sig lite knepigt  och det bästa är klart om man hinner göra det innan man sätter tänderna i härlighen. Annars får man helt enkelt fotografera så där lite i smyg och låta det se ut som den mest naturliga sak i världen.
 
Citronmarängpaj! Den bästa pajen efter rabarberpaj om ni frågar mig. I helgen bakade jag en glutenfri citronmarängpaj som ockås blev mjölkfri. Att få till en glutenfri pajdeg är inte det enklaste men denna blir riktigt bra och jag har publicerat receptet här tidigare. Favorit i repris alltså!
 

Pajbotten:

150 gram smör eller mjölkfritt margarin
1 dl maizena majsstärkelse
ca 4-4½ dl glutenfri mjölmix (mjölkfri)
½ dl florsocker
1 ägg
½ msk vatten

Lemon curd:

3 st citroner
rivet skal från en citron
ca 1 dl vatten
1½ dl strösocker
75 g smör
3 msk maizena
3 st äggulor (spara vitorna till marängen)
1ägg 

Maräng:

3 äggvitor
2 dl socker
½ tsk citronsaft
 
 
Nyp ihop smör, maizena, glutenfritt mjöl och florsocker, knåda inte.
Tillsätt ägg och vatten och blanda till en jämn deg, men undvik att knåda allt för mycket.

Ta fram en form (pajform eller form med löstagbar kant)  och tryck ut pajdegen i formen. 
Ställ formen med pajbottnet i kylskåpet 20-30 minuter.
Sätt ugnen på 175°C
Täck kanterna på pajskalet med aluminiumfolie för att de inte skall sjunka ihop. 
Förgrädda pajskalet ca 15 minuter.
 

Pressa i citronsaften från alla citroner i en kastrull. Lägg ner citronskalet.
Tillsätt hälften av vattnet, blanda ut maizenan med andra hälften.
Vispa ner socker och maizena som du blandat ut med vattnet och låt krämen småkoka under omrörning tills den tjocknar.
Ta av från värmen och blanda i smör .
Vispa ihop tre äggulor och ett helt ägg och vispa ner det i den varma citronkrämen.
Sätt kastrullen tillbaka på plattan. Nu får citronkrämen inte koka, men värm den tills den tjocknar under ständig omrörning.
 Häll citronkrämen i pajskalet.

Sänk ugnsvärmen till 150°C.
Vispa äggvitor tills de börjat hårdna och tillsätt sedan sockret i omgångar.
Vispa i citronsaften och vispa tills du kan bilda toppar i marängen med visparna.
Spritsa eller bred ut marängen över citronfyllningen och ställ in i ugnen.
Grädda tills marängen har fått lite färg, ca 15-20 minuter.
Låt pajen svalna helt innan du serverar den.
 
 
Och så har det hunnit bli fredag sedan detta inläggs påbörjande! Cyklade till jobbet idag och klarade sträckan på 47 minuter i stället för de vanliga 57. Hurra! Ok då...kanske medvinden gjorde sitt...men ändå. En förbättring vad gäller de 1,6 milen jag måste tillryggalägga på min stora-cykel-utan-växlar. Hands - up för det och jag kände mig väl värd rabarberpajen vi inmundigade under fredagsfikan.
 
H är nere i skåne även denna helg och vi har vissa planer mot Brobyhållet, men inget är bestämt. Klart är i alla fall att en extra lång och skön helg väntar! 
 
Kram Cecce
Kommentar postad
Men woooo så gotti & fiiin ♡ ....
/Kram pårej i kvällssolen!