Kakor & Drömmar

Med fokus på livets goda

Fikan. En underskattad umgängesform.

 
Jag har ju föresatt mig att göra en fikaguide här på bloggen ch besöka ett nytt kafe varje vecka. Denna vecka får dock kafebesöket stå åt sidan för ett besök hemma hos H:s kusin G som bjudit in oss tillsammans med ytterligare en kusin I, för att fika hemma hos henne. Inte sämre det! Ett fikabesök fint som något.
 
Att få bli hembjuden till någon som bjuder kakor, bakade med kärlek och personlighet slår alla kafebesök i världen. I alla fall om du frågar mig. Vi pratade om det mellan toscakakstuggorna och kaffesörplande - att det inte är en så vanlig umgängesform numera och kafferepet får stå till sidan för middagsbjudningar. Kanske beror på att vi inte har tid? Vare sig att baka själv eller att slå oss ner för att umgås under eftermiddagstimmen som oftast är tiden för en kaffetår. Istället jäktar vi omkring med kaffet i pappersmuggar och möjligen en semlewrap i näven. Inget fel i det måhända men vi missar själva sinnesnjutningen och möjligheten till det personliga mötet som jag ser som halva grejen med fikakulturen. Ett stunds avkoppling mellan göromålen och en skjuts in i resten av dagen. Tiderna förändras och vi med den, men för mig andas det dukade bordet med vackert porslin och en hembakad kaka - njutning, närvaro, rekreation. Och världen blir en lyckligare plats. 
 
 
 
G bjöd på toscakaka med valnötter som serverades med vaniljglass.....
 
 
....och kolakakor. En annorlunda med god kombination med en pikant smak av rostade solrosfrön.
 
En synnerligen trevlig tillställning i vårkylig eftermiddag. Vi satt länge och pratade om livet som det anstår våra olika yrkesroller, om förr, om nu och jag fick återigen göra nya bekantskaper i sfären av H. 
Till skillnad från att fika på lokal, kunde vi sitta i lugn och ro utan sorl och störande avbrott och intaga eftermiddagskaffet med fokus på kakorna. Dialogen. Blodsbanden. Nuet.
 
Ett fikaguideinlägg lite vid sidan av alltså. Men nog så viktigt.
 
Hoppas ni alla haft en fin söndag!
 
Kram Cecce