Kakor & Drömmar

Med fokus på livets goda

När man bjuder på kaka med havtorn och choklad och har fredagsyra på rälsen mot Stockholm.

 
Lite glesare mellan recepten här på bloggen - kanske någon flitig läsare har registrerat. Det beror på en del saker. Dels för att jag inte producerar kakor i samma mängd som under kafetiden, dels på att tiden för bakning har fått stå till sidan för helgresor till Stockholm. Livet tar sina vändningar och jag med dessa, men fortfarande med full fokus på livets goda sidor, hur de än tar sig uttryck. Och vad gäller kakorna så följer de fortfarande med mig i både tanke och handling och jag hoppas återigen få dansa på bakbordet inom sinom tid. Drömmen om ett kafe lever i visioner och öppenhet inför möjligheter.
 
Så.
 
Förra fredagen kom kollegan till jobb med en påse havtorn som han sparat i frysen sedan i höstas.  Ett inte så vanligt bär - i alla fall för mig - än mindre i bakningssammanhang. Jag började så klart genast googla recept med detta nyttiga och c-vitaminrika bär, och föll för en kaka med choklad som jag tänkte att havtornets sura smak måste gifta sig fint tillsammans med. Mycket riktigt. Det blev till slut en riktigt god kaka som avnjöts som fredgasfika tillsammans med våra elever.
 
Som topping och glasyr använde jag mig av resterna av praliner som gömde sig kvar i julens Paradisask och som i brist på annan choklad smältes i hop till en kräm. Man får vara lite påhittig ibland.
 
 
 
 
 
För er som råkar ha havtorn i frysen och vill prova att baka med havtorn som ingrediens kommer här ett recept. 
Jag bakade kakan med glutenfritt mjöl men det går lika bra med vanligt vetemjöl. Busade även till det med lakrits. Både eleven som hjälpte mig att baka och jag tyckte att denna extra krydda kunde vara på sin plats och om vi inte varit så måna om eventuella lakritsovilliga hade vi öst på med betydligt mer. Receptet har jag lånat från Fredriks Fika men ändrat lite, så den passade oss och tillfället.
 
Chokladkaka med havtorn
 
1 dl kakao
2 dl strösocker
2 dl mjölk
150 g mjukt smör
2 ägg
3 dl vetemjöl
1 msk pulverkaffe 
1 msk rålakritspulver (kan uteslutas)
1 tsk vaniljpulver
1,5 tsk bakpulver
ca 2 - 3 dl havtorn

Gör så här:
1.Sätt ugnen på 175 grader
2. Koka upp kakao med mjölken och hälften av sockret samt pulverkaffet och lakrits. Låt svalna en aning.
3. Vispa resten av sockret med smöret pösigt, rör i ett ägg i taget
4. Blanda mjöl, vaniljpulver och bakpulver. Vänd ihop detta med smörvispet och vänd ner chokladblandningen.
5. Häll upp hälften av smeten i en smord form med löstagbar kant på ca 24 cm i diameter. Fyll på med hälften av havtornsmängden och sedan resten av chokladsmeten.
6. Grädda i ca 30 min eller tills kakan känns fast.

Låt kakan svalna

 

Glasyr

1/2 dl vatten
1 dl strösocker
120 g choklad

Gör så här: 
1. Koka en sockerlag av vatten och strösocker.
2. Finhacka chokladen och lägg i en bunke.
3. Häll den heta sockerlagen över chokladen, låt den stå ca en minut och blanda sedan ihop till en jämn glasyr.

Låt svalna något, innan du brer på glasyren på kakan. Pynta med resterande havtorn.

 

 
 
 
Annars denna fredag:
 
En fin och solig vårdag med årets första korvgrillning! Underbart! Inte lika härlig efterföljande scoutarom i hår och kläder dock och jag hoppas min tjugoettåriga (enligt info) stolsgranne här på tåget mot Stockholm inte tar illa upp..haha! (Hen verkar dock upptagen med att i mobilen förklara för en ömmande moder att hen inte är tre år längre och mycket väl klarar av en tågresa på egen hand, med efterföljande svordomar och ögonrullningar som knappast går någon i tågvagnen förbi)
Som kronan på verket befinner jag mig i någon slags sambandscentral mellan två söner varav en är utelåst och en uppehåller sig på odefinierbart ställe och vars kommunika förmåga via mobilen tycks vara mödosam. Suck...
 
En fredag på rälsen.  I sol och nyckelmäkling på distans.  Med grillos i håret och med en svärande tjugoettåring brevid.
 
Inga märkvärdigheter alltså.
 
Kram Cecce