Kakor & Drömmar

Med fokus på livets goda

Bästa och nyttigaste kladdkakan!

 
Hej tisdag!
 
Hade egentligen dedikerat detta inlägg åt helgens utsvävningar i Stockholm men mellanlandar med ett recept på en riktigt god men också nyttig varant av kladdkaka. Dagen till ära, eftersom det är kladdkakans dag idag. Någon kanske tänker passa på att baka sig en kaka och vad passar inte bättre än dessa bollar (eller kaka om man så vill). Ett mera hälsovänligt val än de traditionella kladdkakorna.
 
Vi blev för någon helg sedan bjudna på dessa chokladiga mandelbollar med en gnutta flingsalt på, hos min konstnärskusin i småland och jag har sedan själv bakat dem, men då i form av hjärtan i alumiiumformar. Det är bara att välja vad man tycker passar bäst. 
Smeten går snabbt att mixa ihop i matberedare och behöver inte gräddas. En stund in i frysen bara - sen är det färdigt att hugga in. Den rostade mandeln sätter en härlig nötig karaktär på smaken och konsistensen blir sådär härligt kladdig som en kladdkaka ska vara. 
Nästa gång ska jag tillsätta rålakrits vilket jag tror kommer lyfta smaken ännu ett snäpp. Ett litet tips bara!
 
 
 
Raw kladdkaka med mandel
(recept: Köket.se, Stina Patesos)
 
150 g sötmandel
20 st färska dadlar
2 msk kokosolja
1 tsk vaniljpulver (inte vaniljsocker!)
1 nypa flingsalt
1 enkel espresso (alternativt ca 3 msk starkt kaffe)
2/3 dl kokosflingor
2 msk kakaopulver
150 g mörk choklad
 
Börja med att sätta ugnen på 225 grader. Rosta mandlarna ca: 10 min. Tag ur ugnen och låt svalna.
Kärna ut dadlarna. Mixa dadlar, kokosolja, kaffe, kakao, kokosflingor, salt och vaniljpulver så det blandar sig väl. (Det ska bli en kladdig röra). Grovhacka nötterna och tillsätt dem i smeten och blanda väl.
Tryck ut nöt-och dadelblandingen i en form (alternativt små formar, gärna i aluminium) eller rulla till bollar.
Smält chokladden över ett vattenbad eller på låg värme i mikron. Bred över den smälta chokladen över kakan eller rulla bollarna i kakao eller smält choklad.
Garnera med lite flingsalt, alternativt valnötter. 

Ställ in kakan/bollarna i frysen så att den stelnar- då är den absolut som godast!
 
 
Lycka till!
 
Ha en fortsatt skön kladdkakstisdag!
 
Kram Cecce