Kakor & Drömmar

Med fokus på livets goda

I doften av vanilj. Glutenfri äppelpaj med havretäcke och egengjord vaniljsås.

 
Bäst idag:
Nybakad äppelpaj med hemmagjord vaniljssås. Inte mycket som slår den kombinationen! Åh....så gott! Kanske det bästa jag vet i pajväg.
 
Idag bakade jag och en elev följande paj äpplen plockade direkt från äppleträdet utanför skolbyggnaden och rörde i hop en vaniljsås därtill enligt ett recept av Roy Fares. Och det är verkligen inte svårt att göra en egen vaniljsås istället för att använda matbutikens färdiggjorda (eller pulver), konstaterade vi när vi tio minuter senare stod i doften av vanilj med  en färdiggjord varm vaniljsås framför oss på köksbänken. In i kylen en stund och sedan...lagom tills pajen plockades ur ugnen...klar att servera.
 
Pajen är också lätt att svänga ihop då alla ingredienser stoppas ner i en och samma gryta och bara klickas på äppelklyftorna. Lätt och otroligt välsmakande!
 
Älskar sensommaren med allt vad naturen bjuder på. För trots det söta innehållet och kanske inte helt enligt kostcirkeln rätt mathållning så är huvudingredienserna naturliga utan konserveringsmedel och E-nummer. Sånt gillar kroppen. Och själen inte att förglömma.
 
 
 
Glutenfri äppelpaj med havretäcke
 
150 g smör
3 dl havregryn (ren havre)
2 1/4 dl strösocker
1 tsk bakpulver
1 tsk vaniljsocker
1/4 tsk salt
2 1/4 dl glutenfri mjölmix
2-3 äpplen
1 tsk kanel
 
Smält smöret i en stor kastrull.
Rör ner alla ingredienser utom äpplen och kanel i det smälta smöret.
Skala äpplena och skär dem i bitar.
Lägg äppelbitarna i en smord pajform. Pudra över kanel.
Fördela pajsmeten ovanpå äpplena.
Grädda pajen i mitten av ugnen i 200 grader i ca 25 minuter.
Servera pajen ljummen med vaniljsås eller glass.
 

 
Vaniljsås
 
90 g äggula (5)
85 g strösocker (1 dl)
1 vaniljstång
300 g grädde (3 dl)
100 g mjölk (1 dl)
 
Blanda äggulor, strösocker i en bunke. Dela vaniljstången och skrapa ur kärnorna, koka upp det med mjölken och grädden.
Häll det sedan över äggulorna och blanda väl. Häll tillbaka till kastrullen och under låg värme rör du tills vaniljsåsen börjat tjockna. Ta bort från plattan och häll över det i en skål och låt svalna.
 
 
 
Således har fredagen inletts på bästa tänkbara sätt, tätt följt av eftermiddagens fransförlängning hos Lisabettan. En lyx jag kostar på mig. Den enda egentliga i ett försök att underhålla min redan naturliga skönhet....haha!
Och så har H anlänt från Stockholm under gårdagskvällen och ska spendera helgen med mig och de mina.
Enda orosmomentet torde vara en hjärnskakning som äldsta sonen fick konstaterat under gårdagen på akuten. Men sådant läker ju med rätt behandling, vilket känns hoppfullt.
 
En vilsam helg i sikte alltså, med ett och annat födeledagskalas i faggorna.
 
Kram Cecce

DESIGN SKAPAD AV


bloggdesign av FormaWebben