Kakor & Drömmar

Med fokus på livets goda

När man har en björnbärskaka med mandel att bjuda på.

 
Sitter på trädäcket i morgonsolen. Det är varmt trots att klockan endast passerat 09.00 och prognosen vittnar om ännu en het sommardag. Varmaste juli månad på 260 år hörde jag uttalas någonstans. Sommaren 2018 går utan tvekan till historien och att klaga känns i det närmaste otacksamt.
 
Vi är alltså tillbaks i skärgården i lilla blå sjöhuset som vi har förmånen att besitta när vi är hos morbror och moster mellan Vaxholm och Åkersberga. H och morbror har nyss varit och tagit in näten de lade ut i gårkväll och jublat över aborren och strömmingen som fastnat däri. Kanske det blr grillad fisk till kvällsmat. Om en stund ska vi fortsätta ut med båten på vattnet och se vart vi hamnar. Själv hoppas jag på glass i Vaxholm, men vi får se. Inga direkt svåra beslut att fatta..haha.
 
Med oss i bagaget längs ostkusten (som föranledde trevliga små stopp längs E22, hemma hos Jennica och Bengt och även Anita och Micke) hade jag en björnbärskaka med mandel som jag bakade av björnbären H var och plockade hemmavid här om dagen. En enkel och saftig kaka som inte tog många minuter i anspråk att baka om man bortser från björnbärsplockningen. Frusna björnbär går givetvis också bra att använda. Jag pimpade upp receptet med saften av en halv citron och någon tesked nystött kardemumma. Citron och kardemumma och mandel gifter sig nämligen fint ihop. 
 
Nedan följer originalreceptet om ni vill prova att baka och har björnbär till hands. Receptet har jag lånat från Elle Mat & Vin.
 
 
 
Björnbärskaka med mandel

3 ägg
75 g smält smör
2 dl socker
1 tsk vaniljsocker
1 1/2 dl vetemjöl
1 dl mandelmjöl
2 dl färska eller frysta björnbär

Till servering:

1 dl färska eller frysta björnbär
1 msk florsocker
2 kvistar mynta

Gör så här:

Sätt ugnen på 200°. Rör ihop alla ingredienser förutom bären. Vispa inte! Smöra och bröa en rund form, ca 24 cm i diameter, med avtagbar kant. Häll i smeten och fördela sedan 2 dl av björnbären över hela kakan. Grädda kakan cirka 25 minuter i nedre delen av ugnen. Servera med resterande björnbär, pudra över florsocker och garnera med mynta.

 

 
Annars är det mest här jag håller till. I vattnet och på bryggan med vidunderlig utsikt. Sämre kan man ha det...så här en vecka innan jobbstart.
 
 
 
 
Vår fina terass där vi sitter och käkar och solar och umgås.
 
 
Så.
Hoppas ni alla åtnjuter lite svalka i sommarvärmen och har det bra. Var ni än befinner er i semester eller jobbyra.
En hälsning från mig med ett något abrupt inläggsslut. Någon ropar att nu ska här åkas båt.
 
Kram Cecce 
 
 
Kommentar postad
Ohh den ser himmelskt god ut och gött att bada

DESIGN SKAPAD AV


bloggdesign av FormaWebben