Kakor & Drömmar

Med fokus på livets goda

Veganska jordnötscookies med choklad.

 
 Kanske inte de snyggaste kakorna jag bakat, men om man gillar jordnötsmör och vill baka lite nyttigare, inte så sött, gluten-och mjölkfritt, kan dessa små veganska cookies vara ett alternativ. 
 
Jag smakade dem första gången hemma hos min syster, då min systerdotter bakat till sin brors födelsedagskalas och jag var typ såld direkt. Orginalreceptet hittas i bloggen Hot for food och bakas då med mandelsmör, men jordnötssmör går också bra. Jag använder Go Greens jordnötssmör då det inte innehåller palmolja eller tillsatt socker.
Kakorna varken flyter ut eller växer under gräddning och man får passa dem i ugnen så att de inte bränns (vilket har hänt mig några gånger). De ska bara precis få lite färg.
 
Och glöm inte chokladen! Det är liksom de små chokladbitarna i kakorna som görét, tycker jag. Även här använder jag en bra mörk choklad utan för mycket tillsatser, tex Lindt 78 procent, men det gör man klart som man vill.
 
Två saker till:
Eftersom receptet är skrivet på engelska med engelsk/amerikanska måttangivelser har jag översatt det till bästa förmåga. Alltid lite krångligt med cup, tbs och tbsp men försöker vänja mig.
 
Jag brukar baka en halv sats kakor. Mest för att jag inte ska äta så många...haha, men det kan vara ett bra tips när man bakar en kaksort första gången. I fall man misslyckas gör det inte så mycket. Ett litet tips bara.
 
 
 

Ingredienser (gör 24 små kakor):

1 Cup (2,25 dl) mandelsmör eller jordnötssmör

1/2 Cup (drygt 1 dl)  lönnsirap (jag använde agavesirap)

1/2 tsk vaniljextrakt, vaniljpulver 

1/4 Cup (drygt 0,5 dl) + 2 msk brunt rismjöl (jag använder vitt)

1/8 tsk havssalt

1/3 Cup (knappt 1 dl) hackad (vegansk) choklad 

Förvärm ugnen till 175 grader

Om du använder en ny burk med mandelsmör/jordnötssmör, se till att du blandar det väl med oljan som har kommit upp på toppen. 

Blanda nötsmör, agavesirap och vaniljextrakt i en skål. Tillsätt mjöl och havsalt och blanda till en deg. Tillsätt den hackade chokladen. Forma små bollar av degen och platta till lite lätt. Lägg på bakplåtsklädda bakplåtar.

Baka i ca. 10 min. 

 
Lycka till!
 
En enkel liten jordnötscookies att avnjuta i vinterkylan.
 
Kram Cecce

DESIGN SKAPAD AV


bloggdesign av FormaWebben