Kakor & Drömmar

Med fokus på livets goda

När man har den godaste jordgubbstårtan till midsommar, (även vegansk variant)!

 
 
Åh, tiden rinner i väg och tiden vid datorn är knapp. Hade egentligen tänkt berätta om gårdagens utflykt och visa bilder från Ven, men sticker emellan med ytterligare ett recept på jordgubbstårta. Denna jordgubbstårta med maräng och en underbar vaniljsmörkräm är nog det recept på tårta som under åren fått mest uppmärksamhet både här på bloggen och i min bekantskapskrets. Vi hade den även i vårt utbud under tiden med trädgårdskafeet men då i form av en marängbakelse.
 
Den är lätt att baka och lätt att förbereda. Marängbottnarna kan man baka flera dagar i förväg och förvara torrt tills den ska fyllas med vaniljkräm, grädde och jordgubbar. Lysande!
 
Tårtbottnarna kan delas på mitten för mindre antal tårtätare eller läggas i hop som den är. Baka då två långpannebottnar som fylls och läggs i hop. I så fall får du en tårta som räcker till tjugo personer.
Men se upp! Man tar gärna mer än en bit.
 
En vegansk variant på tårtan hittar ni i detta inlägg.
 
 
 Botten:
4 äggvitor
3 dl socker
4 dl rice krispies (Kellogs)
4 droppar ättika (behövs ej)

Kräm:
4 äggulor
1 dl socker
2 tsk vaniljsocker
1 dl vispgrädde
125 g smör

Garnering:
1 liter jordgubbar (eller annan frukt el. bär eller krossad daim)
3 dl vispgrädde
 
Så här gör du:

1. Vispa äggvitorna mycket fast. Tillsätt ev ättiksdropparna
och socker, lite i taget och vispa under tiden.

2. Vänd försiktigt ner Rice Krispies i smeten.
Klicka och bred ut smeten till en rektangel i bakplåtspappersklädd
långpanna. Smeten ska inte gå ut ända ut i kanterna på
bakplåtspappret. Markera med en kniv en linje i mitten av kakan
så blir den lätt att dela sedan. (För en större tårta - gör
två hela bakplåtsstora bottnar och lägg i hop
)

3. Grädda i mitten av ugnen i 2 timmar i 125 grader.
(Jag höjde gradantalet till 140 grader och kortade gräddningstiden till 1 timme och en kvart. Fungerade bra!)

4. Kräm: Rör i hop äggulor, socker, vaniljsocker och grädde
till krämen i en rostfri kastrull, Värm försiktigt under omrörning.
Ta från värmen när krämen börjar tjockna,
den behöver inte koka.

5. Tillsätt smöret klickvis medan den svalnar.
Låt tårtbottnar och kräm svalna.
Dela tårtan på mitten i den tidigare gjorda skåran  med en
vass kniv.

6. Bred krämen på ena bottnen och lägg på nästa botten.
Vispa grädde och bred eller spritsa ut ovanpå tårtan.
Dekorera med jordgubbar.
(Jag brukar även ha lite vispgrädde och bär mellan bottnarna) 
 
 
 
En tårta som fungerar utmärkt till midsommar!
 
Och i morgon gör jag min sista arbetsdag innan jag titulerar mig som sommarlovsledig!
Hurra!
 
Kram Cecce
Kommentar postad
Jordgubbstårta på midsommar hör ju till - gillar ditt recept plus bilderna på tårtan. ser smaskigt ut!
Svar: Tack! Den är god😊 Trevlig midsommar!!
cecce