Kakor & Drömmar

Med fokus på livets goda

En bra fredagskaka: Glutenfria chokladsnittar med en gnutta lakrits.

 
Hej fredag!
 
Idag har jag bakat en klassisk småkaka till fredagsfika tillsammans med en elev. Vi satt och bläddrade i boken Sju Sorters Kakor (världens bästa) och kom fram till att chokladsnittar var en bra fredagskaka. De går liksom alltid hem!
Eftersom vi har glutenintolerens bland elever och kollegor provade vi att baka dem glutenfria! Använde receptet rakt av men använde glutenfritt mjöl (Lailas lila) i stället. Vi bytte även ut en liten del av mjölmängden mot maizena majsstärkelse. Hurra! Blev hur goda som helst.
 
Så klart kunde jag inte avstå från att pimpa en del av smeten med rålakritspulver, som en extra smakförhöjare på en redan mustig härlighet. Rekommenderas!
 
 
 
Glutenfria chokladsnittar
 
100 g rumsvarmt smör
1 dl strösocker
2 1/2 msk kakao
ev två tsk lakritspulver (eller mer...om man är lakritsnörd)
2 tsk vaniljsocker
1/2 tsk bakpulver
2 dl glutenfri mjölmix
0,5 dl maizena majsstärkelse
1/2 uppvispat ägg

Pärlsocker och 1/2 uppvispat ägg till pensling

  Rör eller vispa smör och socker fluffigt.
Tillsätt resterande ingredienser och blanda ihop till en deg.
Dela degen i två eller tre delar och rulla ut till längder på en plåt med bakplåtspapper.
Platta till längderna lätt, pensla med uppvispat ägg och strö över pärlsocker.
Grädda i 200 grader i ca 10-12 minuter. Skär i sneda bitar innan de hunnit svalna.
 
 
 
 
 
Och efter fredagsfika och en önskan om trevlig helg till elever och kollegor skiljdes vi åt i snöslasket, redo för helg och äventyr. Själv har jag hamnat på snabbtåget mot Stockholm och åtnjuter så här långt på spåret fina vintervyer, gott kaffe och en tupplur på det. 
Ställtiden mellan Lund och Stockholm, vardag och helg, singelliv och tvåmanskap gör gott och jag färdas mot en planerad helg med vänner kring grytan, vilsamma stunder i Globenlyan varavat med nördigt flanerande på Alvsjömässa och fotoutställare.
 
Önskar er alla en riktigt härlig helg!
 
 
Kommentar postad
Åh så gott det låter!
Kommentar postad
Wow, va gott det ser ut! Detta måste jag prova! Perfekt för mig som är glutenintolerans! :)
Kommentar postad
Guuh mums!