Kakor & Drömmar

Med fokus på livets goda

Kladdkaka för tarmfloran och positiva torsdagsbesked.

 
Det där med att ta bilder inomhus under vinterhalvåret är inte det bästa. Fotografering handlar mycket om ljussättning och jag har inte den bästa utrustningen (eller kunskapen) att få till bra/rättvisande bilder i dålig inomhusbelysning under kvällstid. Alltså är jag inte helt nöjd med dagens bilder på kladdkakan jag bakade i går.
 
Men. För den skull kan jag inte låta bli att visa er mitt försök att baka en kladdkaka som inte bara är god utan dessutom...hör och häpna, ska vara bra för våra tarmbakterier, ialla fall enligt källans utsago. Hittade receptet inne hos Food Pharmacy och ville genast prova. För vem vill inte äta god kladdkaka utan att belasta det dåliga samvetet över att ha ätit alltför onyttigt? Och det samtidigt! Applåd för det!
 
Kakan innehåller vare sig vitt socker eller vitt mjöl utan bakas på färska dadlar och mandelmjöl. Heja!
Att använda dadlar i en bakad kaka har jag aldrig tidigare provat men det visade sig gå hur bra som helst.
Hade några dadlar i skåpet, kvar från i julas som tyvärr inte var så färska längre utan snarare något intorkade bakom plasthöljet men de fick duga ändå. Resultatet hade nog blivit bättre med dadlar av bättre sort.
 
Kryddade även min kladdkaka med rålakrits! Sååå gott!
 
 
 
Receptet kommer här:
 
Tarmflorans kladdkaka
 

2 dl mandelmjöl
1 tsk bakpulver
1/2 dl riven kokos
10 färska dadlar
5 msk kakao (jag bytte ut en halv matsked kakao mot lakrits)
1/2 dl smält kokosolja
3 ägg
1 nypa havssalt

Smörj en form med kokosolja. Mixa dadlarna med kokosen. Blanda i resten av de torra ingredienserna och mixa igen. I med kokosoljan och äggen och mixa en sista gång.

Häll över smeten i en form och in i ugnen på strax över 100 grader. Vår vän som bjöd oss på kakan hade ugnen på 175 grader i EXAKT 10 minuter, men om du vill göra kakan ännu nyttigare så sänker du temperaturen på ugnen några snäpp och har lite mer tålamod. Bättre dock att du tar ut den lite ”för tidigt” än lite försent, eftersom det är kladdet vi vill åt.

Låt svalna i kylen och ät med färska bär.

 

 
Ett bra tips inför kommande helg måhända!
 
 
Idag har jag varit hos sjukgymnasten och fått svar på mina röntgenplåtar angående mitt krånglande knä.
Bilder som visade just ingenting!! Jag har inga synliga besvär, felaktigheter eller komplikationer. Ett knä som efter min ålder ser ut precis som det ska. Så varför denna smärta?
Hm. Min egen diagnos är att mitt knäonda bara är ett symtom på något annat. Orsaken finns i höften eller ryggen skulle jag tro. Så utredning får pågå och tiden får utvisa.
 
 
Mer positivt!
 
Fick en förfrågan om ett kommande fotograferingsuppdrag! Utmanande och roligt. 
Fotografera är något av det roligaste jag vet och en av mina hemliga drömmar om att kunna livnära sig på.
Så fortsättning lär följa om planerna håller.
 
Vad mer?
 
Jo...med tanke på ovanstående. I helgen pågår fotomässa på Älvsjömässan i Stockholm och jag har nyss fått pressackeditering dit. Vilken tur att jag ska till Stockholm just denna helg!! 
Ser fram emot några timmar i fotonördarnas paradis en söndag i mars.
 
En kompott av kladdkaka för tarmen och positiva torsdagshändelser i en snöig marseftermiddag.
Livet går framåt och jag med det!
 
Kram Cecce
 
 
 
 
Kommentar postad
mums vad gott det ser ut att vara :)