Kakor & Drömmar

Med fokus på livets goda

Helgtips: Citronpaj med hallon!

Tänkte tipsa om receptet på en citronpaj som jag bakade för några helger sedan. Supergod och inte alls svår att göra. Passar perfekt till sommarfika eller som en efterrätt. Nästa gång jag bakar den ska jag byta ut en del av mjölet mot mandelmjöl. Tror det kommer att förhöja smaken ytterligare och lovar återkomma när jag provat. Ett annat tips är att servera lakritsgrädde till. Olala! Sommarens favorit är född!

Receptet har jag hämtat från Lindas bakskola.

 

Citronpaj:

Pajskal:

125 g smör
3 dl vetemjöl
1 dl strösocker
½ krm flingsalt (eller en nypa vanligt salt)

Fyllning
3 ägg

2 dl strösocker
2 dl vispgrädde
2 citroner, saft och rivet skal 

GÖR SÅ HÄR
 Sätt ugnen på 200 grader. Nyp ihop smör, vetemjöl,  strösocker och salt till en deg.
Tryck ut degen i en pajform, ca 25 cm i diameter. Nagga bottnen med en gaffel. Låt den stå i kylen i ca 10 min.
Förgrädda pajskalet mitt i ugnen i ca 15 min. Sänk sedan ugnsvärmen till 180 grader.

Fyllning:

 Vispa ihop ägg och strösocker förhand i en bunke.
 Tillsätt resten av ingredienserna till fyllningen och rör om ordentligt.

 Häll smeten i det förgräddade pajskalet och grädda pajen mitt i ugnen i ytterligare ca 35 min. Låt pajen kallna i formen. Låt pajen stå i kylen och stelna i minst 1 tim innan servering. Servera den gärna med lättvispad grädde.

Jag dekorerade och serverade med färska hallon.

 

Enjoy!

Kram Cecce