Kakor & Drömmar

Med fokus på livets goda

Kanelbullar i långpanna med frosting!

 
 Om jag skulle välja ut ett bakverk jag helst äter skulle det nog vara kanelbullen! En nybakad varm och saftig kanelbulle med en kopp kaffe är svårslaget. Baka kanelbullar är dock inget man stressar med, så tyvärr blir det inte så ofta. Men för någon vecka sedan bakade jag kanelbullar i långpanna som jag toppade med glasyr, Himmel så gott! Receptet har jag lånat av Roy Fares och finns nedan om någon vill baka i morgon på självaste kanelbullens dag, eller varför inte till helgen?
 
De godaste kanelbullarna får du om du låter degen jäsa lääänge. Ofta använder jag mindre jäst än vad som anges i recepten och låter degen jäsa länge i stället. Kanelbullar går utmärkt att nattjäsa och baka ut följande dag. Baka bullarna fram till sista jäsningen på plåten, och sätt in dem i kylskåpet och låt jäsa klart där. Finemang om man kan hålla sig från att äta bullarna direkt.
 
 
 
Vetedeg

30 g jäst
200 g mjölk (2 dl)
450 g vetemjöl (7,5 dl)
55 g ägg (1 st)
3 g salt (0,5 tsk)
5 g malen kardemumma (1 msk)
100 g smör, rumsvarmt
45 g strösocker (0,5 dl)
40 g farinsocker (0,5 dl)
 
Fyllning

120 g farinsocker strö (1,5 dl)
16 g kanel (3 msk)
150 g smör, rumsvarmt
1 ägg till pensling

Frosting
 
60 g smör (rumsvarmt)
130 g florsocker (1,75 dl)
150 g färskost
5 g vaniljpulver (0,5 msk)
 
Gör så här:
 
Vetedeg:
Smula jästen i bunken till din degblandare. Värm mjölken till fingervarmt och slå över jästen och blanda runt.
Lägg i resterande ingredienser förutom smöret. Kör ihop degen långsamt med krok. När degen gått ihop ökar du tempot lite och tillsätter lite i taget av smöret. Kör degen 10 minuter i maskin tills den bildat gluten och känns elastisk, glansig och fin på ytan.
Lägg ut degen på ett mjölat bord och täck med bakduk. Låt vila 20-30 minuter. Smörj sidorna på en ugnssäker form, ca 32 x 22 cm.Täck bottnen med bakplåtspapper.
 
Utkavling och fyllning:
Rör ihop ingredienserna till fyllningen, gärna i en maskin med vinge.
Kavla ut degen till en platta, 50 x 30 cm.
Rulla med lite spänning ihop till en rulle från långsidan. Dela degen i 15 bitar och lägg bitarna i formen. Täck med bakduk och låt jäsa till dubbel storlek, det tar 1,5–2 timmar.
Sätt ugnen på 180 grader.
Pensla bullarna med ägg. Grädda bullarna mitt i ugnen 25 - 30 minuter, bullarna ska få en fin gyllenbrun färg. Ta ut bullarna från ugnen och låt svalna en liten stund.
 
Frosting:
Vispa med en elvisp ihop smör, vaniljsocker och färskost. Tillsätt lite i taget av florsockret och vispa till en luftig frosting.
Bred på lite frosting på varje bulle och låt svalna.
 
 
Kanelbullar och höst är en bra kombination. 
 
För övrigt har jag haft en bra onsdag. Ibland försöker jag påminna mig själv om tre bra saker som hänt under dagen innan jag somnar.  Då får man liksom en positiv känsla av dagen innan man somnar och sover gott. Vi har så lätt för att fokusera på allt det där som inte gått bra, vilket sällan leder någonstans.
Så.
I kväll klappar jag mig själv på axeln över att jag utfört ett bra jobb på sjukhusskolan, lagat en mustig och god gulsaschsoppa till middag och ägnat mig åt fyrtio minuters konditionsträning på träningscykle och crosstrainern i kväll. Well done, om jag får säga det själv.
 
Kram Cecce
 
 
Kommentar postad
Ser supergott ut - vill också baka det här *vattnas i munnen* !
Kommentar postad
Men wow så gott! :)

DESIGN SKAPAD AV


bloggdesign av FormaWebben