Härligt och farligt och glutenfritt formbröd.


Min strävan i att baka med lite nyttigare ingredienser och serva er med alternativa, allergivänliga recept under januari månad, har lett till att nya mjölsorter fått flytta in i köksskåpen. Rismjöl, kokosmjöl, glutenfria mjölmixer, majsmjöl trängs numera med pofiber, psylliumfröskal och fibrex.
Det går faktiskt att baka ganska gott med mindre socker och utan vetemjöl. Det är lite av en konst. Men det går.
Här hemma har hela familjen fastnat för det glutenfria brödet. Både bullar, scones och nedanstående formbröd bakas minst en gång i veckan. I söndags testade jag ett recept på frukostbröd hämtat ur boken Friendly Bread.
Det är redan slut kan jag säga. Gott att äta som det är eller som sonen föredrar. Att rosta.
Har fortfarande inte fått tag i durramjöl och bytte därför ut durran mot vanlig glutenfri mjölmix.
Är nyfiken på durramjölet som ska ha riktigt bra bakegenskaper men det är inte många matbutiker som tillhanda håller det i butikshyllorna. Lovar meddela när jag hittar.

Glutenfritt vitt formbröd.
3 dl rismjöl
3 dl durramjöl (eller annat glutenfritt alternativ tex samma mängd rismjöl eller sojamjöl Jag använde finax glutenfria mjölmix)
1 dl maizena
2 msk fibrex
2 msk pofiber
0.5 dl psylliumfröskal
2 tsk salt
1 tsk brödkryddor
50 g jäst
7 dl vatten - fingervarmt
1 st äggvita
1 msk rapsolja
0.5 dl ljus sirap
Blanda först alla torra ingredienser, gärna i en degblandare. Blanda sedan jästen i det fingervarma vattnet och tillsätt därefter äggvita, rapsolja och den ljusa sirapen.Vänd ner degvätskan i de torra in- gredienserna. Blanda ordentligt. Degen blir bara bättre om den får bearbetas en stund, ca 5 minuter.
Flytta över degen till en oljad brödform, 1 1⁄2 liter. Tryck till degen med våt hand, strö över lite vallmo- frön och låt den jäsa ca 30 minuter under bakduk. Sätt ugnen på 250° och ställ in en tom plåt nederst i ugnen.
Sätt in brödet mitt i ugnen, häll några matskedar vatten på den varma plåten och stäng luckan fort. Sänk värmen till 200° och grädda brödet 1 timme.
När brödet är klart, stjälp upp det ur formen och låt det kallna under bakduk på galler.

Nu har vi landat i onsdagskvällen och ett behaglig kvällslugn strömmar genom kroppen.
Dagen har bjudit på ännu mera snö, flitigt undervisande, ett utvecklingssamtal och lite intervallträning på löpbandet.
Vare sig mer eller mindre.
Just det.
Hoppade av vid fel station (!) i morse på grund av djup försjunken bokläsning. Bah!
Total avkoppling i morgonrusningen. Härligt, härligt men farligt farligt.
Kram Cecce
dianasdrömmar
Vad mycket gott du bakar :) kram Diana
Alltid kul att prova sånt man inte brukar göra och det ser jätte gott ut. Ha en bra torsdag. Kram Anette