Nyttigaste tekakan.
Härom kvällen testade jag ett nytt recept på tekakor, som jag hittade hos
Söta saker, en av de bloggar jag är en flitig besökare av.
Lättbakade surdegskakor innehållande nyttigheter som rågmjöl och havregryn.
Hemma hos oss är det annars mest surdegsbröd med vetemjöl som
gäller för den kräsna barnaskaran, men dessa föll väl i smaken, vilket får sägas
som ett gott betyg!
20 g jäst
4 dl vatten
2 dl surdeg
1 tsk salt
1 msk honung
3 dl havregryn
3 dl fint rågmjöl
3 dl vetemjöl
.
Rör ut jästen i vattnet och tillsätt surdeg, honung och salt.
Rör i havregryn, rågmjöl och så mycket vetemjöl som behövs
för att degen precis ska lämna bunkens kanter.
Låt jäsa en timme under duk.
Arbeta degen på mjölat bakbord.
Dela upp den i tre delar och kavla ut varje del – ungefär en centimeter tjock.
Stansa ut fyrkanter med hjälp av ett burklock eller skär efter en pappersmall
(jag gör mina knappt en decimeter breda).
Lägg på plåt med bakplåtspapper och jäs ytterligare en timme under duk.
Pensla med vatten och smula över havregryn.
Grädda i 250 grader i cirka 10 minuter
Den nybakade härligheten avnjöts med smör, sallad, chevre, ringlad honung
och toppades med valnötter.
Godaste tekakan ever!
Denna tisdag väntar digert arbete i kunskapens korridorer
och avslutas med återbesök på simskolan.
Vi får väl se hur det går....
Kram
C