Kakor & Drömmar

Med fokus på livets goda

Fem minuters arbetstid - goda surdegsbaugetter!

 
Cafelivet innebär tidiga morgnar. I alla fall om man har som föresats att baka alla bröd och kakor själv. För att underlätta morgonrutinen här på cafeet  har jag i sommar mixtrat med surdeg och jästider och kommit fram till ett hållbart recept som innebär att morgonbaket går lite smidigare.
Hemligheten är lite jäst (3 g), surdeg och en nattjäst deg. Bröddegen kräver ingen hushållsassistent (mindre disk) utan rörs bara i hop för hand. Så smidigt!! Idén eller förfaringssättet har jag fått från Sebastien Boudet efter att ha läst och lyssnat på hans råd och tips vad gäller brödbak. Tvärt emot vad andra bagare säger förespråkar han att degen inte behöver köras i maskin i en evighet för att utveckla gluten. 
Brödet blir luftigt och jäser alldeles utmärkt ändå. Genialt!
 
 
 
Så här gör jag våra surdegsbaugetter på trädgårdscafeet.
 
1,5 dl surdeg och 3 g jäst rörs ut i 6 dl ljummet vatten
Tillsätt någon matsked brödsirap (om du vill ha ett något sötare deg). Jag använder dessutom ca 2 msk lakrits eftersom jag tycker det ger ett gott och smakrikt bröd. Rålakrits är en utmärkt brödkrydda utan att för den sakens skull ta överhanden. Tillsätt och rör ner ca 12-13 dl vetemjöl (helst ekologiskt) och några teskedar salt.
Låt degen jäsa övertäckt med plastfilm, eller som jag gör, i en stor plastburk med lock.
Låt jäsa någon timme i rumstemperatur eller tills degen jäst till dubbel storlek, innan du låter degen jäsa i kylskåp eller på sval plats under natten.
Ta ut plastburken  med degen på morgonen och låt jäsa ytterligare i rumstemperatur någon timme.
Under jäsprocessen brukar jag "vika" degen några gånger, låta jäsa igen, och slutligen vika en sista gång. På så sätt får man in luft i degen, vilket ger härliga luftbubblor i det färdiga brödet. Hoppas ni hänger med här - lite svårt att förklara så här i skriven text.
När brödet jäst en stund och hunnit bli lite varm - forma degen till tre avlånga baugetter. Knåda inte, utan bara fös i hop till avlånga bröd.
Skåra brödet med en vass kniv och sätt in i ugnen på 250 grader. Grädda i 15 minuter.
Sänk värmen till 150 grader och grädda ytterligare i 15 minuter.  (Jag använder en termometer. Brödet är färdigt när det uppnår en innertemperatur av 96 grader).
Ta ut bröden och låt svalna innan du skär upp i lagom stora bitar som fylls med önskat pålägg, eller skär i skivor.
Klart!
 
Själva arbetstiden är ca fem minuter. Resten är jästid då man kan syssla med annat. I mitt fall, fylla en cheesecake, göra en chokladfudge eller något annat roligt.
 
 
 
Idag har vi hållt cafeet stängt. Istället har vi förberett kvällens vernissage för inbjudna gäster med att göra smörgåstårta, minicupcakes med nutellafrosting, göra inköp av stora mängder choklad, mjöl, socker och andra förbnödenheter. (En illgul blus slank ner i bara farten, då Lindex hade storrea). Imorgon har vi vår officiella öppningsdag och vernissage för allmänheten och förväntar oss en hel del gäster om nu bara vädret bestämmer sig för att visa sig från sin ljusa och soliga sida! 
 
Charlotte tänder ljus inför vernissagen! Regnet hängde i luften men inomhus var det varmt och mysigt.
 
 
Välkomna in om ni har vägarna förbi!
 
Kram Cecce

DESIGN SKAPAD AV


bloggdesign av FormaWebben