Kakor & Drömmar

Med fokus på livets goda

När man tempererar choklad och gjuter praliner och hoppas på det bästa.

 
 
Började dagen med att baka bröd efter ett nytt recept, där brödet gräddas i en gryta i ugnen. Blev riktigt gott med fin och knapig yta. Ett superenkelt bröd som är värt att lägga på minnet. Receptet kommer säkerligen dyka upp här såsmåningom. När man har tre höstlovslediga tonårsgrabbar i boet går det åt en del bröd och att baka själv känns både billigare, nyttigare och framför allt: Roligare.
 
 
 
 
Sen blev det choklad! Massor med choklad. Jag har föresatt mig att praktisera en del av de kunskaper jag förvärvade på kursen jag gick för Jan Hedh på Restaurangakademin för någon vecka sedan. Dessutom skulle det var roligt att kunna erbjuda cafegästerna nästa helg handgjorda chokladpraliner.
Jag hade förberett mig genom att beställa hem fin choklad från Vahlrona - den bästa chokladen vid pralintillverkning och bakning, samt pralintillvekningsprylar somm underlättar tillverkningen.
 
 
 
Pralinset och tryffelskal från Bagaren och Kocken.
 
 
 
 
När jag gjort praliner tidigare har jag använt mig av metall- eller plastskal men de fanns inte tillgängligt idag. Istället provade jag gjuta chokladen i silikonform från Lékué. Ska bli spännande att se hur det funkar!
 
 
 
 
 
När man ska gjuta pralinformar måste man temperera chokladen först. Tempereringen går till så att man först hettar upp chokladen till 48-50 grader (mörk choklad), sen arbetar man ner temperaturen till 27-28 grader för att sedan hetta upp den igen till 30-32 grader. Tempereingen gör att chokladen krymper något så att skalen lossnar från formen och att chokladen blir blank och fin. Men det gäller att vara noga! Misslyckas tempereingen finns det risk för att chokladen inte lossnar från formen. Alltå inga praliner.
 
 
 
Först fyller man formen med choklad, sedan vänder man den upp och ner så att överflödig choklad rinner av.
 
Jag valde att fylla mina skal med en ganche gjord på hallonpure, choklad och lite lakritslikör från Italien som jag fått till skänks för att använda i något recept. Kom väl till pass idag!
 
Nu ska ganache, fyllning och pralinskal stå i kylen tills i morgon då jag ska slutföra pralinerna med att bottentäcka pralinerna och doppa resterande ganche i mjölkchoklad. Lite nervöst faktiskt, då det är först då resultatet av tempereringen kommer att märkas. 
 
 
 
Som ni märker bakas det på löpande band härhemma. Det är mycket som måste förberedas inför cafehelgen. Eftersom jag jobbar som vanligt nästa vecka gäller det att hinna med så mycket som möjligt när jag är ledig. Det som frysas kan, läggs i frysen. Annat får vänta att bakas till dagen innan avfärd. Just nu känns det som en omöjlig ekvation men det kommer ordna sig. Det brukar det göra med bra planering och god vilja.
 
Bilderna visar cookie dough brownies som jag testbakade i kväll. Farligt goda vill jag lova. Skulle tro att dessa kommer finnas med i utbudet i C&C Trädgårdscafés kyldisk.
 
 
 
Nu är det färdigprodcerat för idag och kvällen avnjutes i tv-soffan framför Idol. Innan jag avslutar måste jag berätta att mina bull-pops (som jag vann deigntävlingen med anordnad av Hembakningsrådet på Kanelbullens dag) numera finns med på Kronjästs hemsida. Kul, tycker jag!
 
Önskar er alla en fortsatt trevlig kväll!
 
Kram Cecce

DESIGN SKAPAD AV


bloggdesign av FormaWebben