Kakor & Drömmar

Med fokus på livets goda

Halloweenkaka.

 
Åker första klass, blir serverad kaffe och ser ett fantastiskt höstlandskap breda ut sig utanför kupefönstret. Ja, sämre kan man ha det. Och tankarna fladdrar än hit, än dit men landar tillslut i just detta. Att jag har det bra just nu . Det är det som räknas. VAd som händer framåt vet jag inte så mycket om, men här och nu känns allt bra. Barnen har det bra på sitt håll vilket underlättar mitt eget frosseri i tillfredsställelse och välbehag.
 
Nåväl. Så här i halloweentider tänkte jag bjuda er på ett recept på en lättbakad och god chokladkaka som man kan pimpa lite hur man tycker. Jag och min elev ringlade orangefärgad glasyr och formade små pumpor av färgad marsipan strax innan vi gick på lov. Ett enkelt halloweenpyssel men festligt ändå.
 
 
 
Chokladkaka med glasyr

225 gram smör
3/4 dl kakao
2 1/2 dl kaffe eller vatten
4 3/4 dl mjöl
4 dl socker
1 1/2 tsk bikarbonat
2 stora ägg
3/4 dl gräddfil

glasyr:

florsocker utrört med lite vatten till lagom konsistens
hushållsfärg
 
Värm ugnen till 175 C. Smörj och mjöla en sockerkaksform som rymmer cirka 2 liter smet, ställ åt sidan.
Blanda smör, kakao och kaffe/vatten i en kastrull och värm tills smöret har smält. Ställ kastrullen åt sidan så länge. Blanda mjöl, socker och bikarbonat i en skål. Tillsätt smörblandningen och rör eller vispa till en slät smet. Tillsätt äggen och gräddfilen och rör till en jämn smet. Häll smeten i formen och grädda ungefär 50-60 minuter. Låt svalna i formen cirka 20 minuter innan du stjälper upp den på ett galler.

Glasyr:

Rör i hop florsocker med lite vatten och färga med hushållsfärg i önskad kulör. Ringla ovanpå den avsvalnade kakan. Pumpor gör du lätt av marsipan.
 
 
Avnjuts tillsammans med en kopp hett nybryggt kaffe. Mumma!!
 
 
Nu hoppas jag att ni får en riktigt skön ledighet och helg. Själv ska jag tillbringa resterande lov i både Stockholm och Oskarshamn och ser fram emot några härliga dagar i umgänge, god mat och sköna stunder!
 
SKöt om er!
Kram Cecce

DESIGN SKAPAD AV


bloggdesign av FormaWebben