Kakor & Drömmar

Med fokus på livets goda

Det smakar semla! Godaste semmelkladdkakan.

 
 
Har ni en fin lördag?
 
Här började dagen med fikabesök från Oskarshamn. Micke och Anita har spenderat fredagskvällen i Malmö och tog vägen om mitt på vägen tillbaka mot Oskarshamn. Ombytta roller alltså. Vanligtvis är det jag som slår mig ner vid deras köksbord och blir bjuden på än det ena än det andra och det kändes därför kul att få bjuda igen.
 
Det blev en fin liten fikastund med gårdagens bakade blåbärsbullar och kanelbullar, syltkakor och en semmelkladdkaka jag bakat dagen till ära. Supergod! Börjar du tröttna på semmelwraps och traditionella semlor men ändå har semmelsug kvar är denna kaka ett bra alternativ.
 
 
 
 
Det smakar semla...pep den förkylda tonårssonen då han knep en bit semmelkladdkaka efter kycklingssoppan vid lunchtid. Just precis! Den smakar faktiskt semla med sin fyllning av mandelmassa, nymortlad kardemumma och toppad med florsocker och vispgrädde.
 
Lätt att baka och en perfekt bjudkaka.
 
Receptet kommer nedan. Jag  bytte ut halva sockermängden mot kokossocker som är ett bättre och nyttigare alternativ till vanligt socker. 

Semmelkladdkaka

150 g smält smör
2 1/2 dl mjöl
2 3/4 dl socker 
1/2 msk vaniljsocker
100 gram mandelmassa, grovriven
1/2 tsk salt
1/2 msk nystött kardemumma
3 ägg

Blanda de torra ingredienserna ordentligt. Tillsätt smör och ägg och mandelmassa och rör i hop till en smet. Häll över i en form med avtagbar kant (klädd med bakpapper i botten). In i ugnen 180 C ca 20-22 minuter. Låt kallna. Serveras kylskåpskall med vispad grädde.

 

 
 
Som ni ser, lät jag kakan stå inne lite längre och blev därmed inte lika "kladdig" som en vanlig kladdkaka, men den var saftig och god ändå!
 
 
Lycka till!
 
Har tyvärr dragit på mig ett mindre ryggskott i morse, men har medicinerat mig med stretchövningar och Ipren och klarar förhoppningsvis av kvällens restaurangbesök på Mando i Malmö där min svåger jobbar. Jag och barnen ska möta upp min syster, svåger och systerson för att käka planka och file Mignon med Malmös godaste sås. Känns som om lördagen inte kan bli bättre än så. Om ryggen och barnen vill (läs orkar efter en veckas sängliggande), fortsätter vi kvällen i stora huset på Klågerupsvägen med la familia, mer semmelkladdkaka och melodifestivalens sista delomgång. 
 
Önskar er alla en riktigt härlig fortsättning på helgen!
 
Kram Cecce
 
 

DESIGN SKAPAD AV


bloggdesign av FormaWebben