Kakor & Drömmar

Med fokus på livets goda

När det inte blir som vanligt!

 
Har ägnat gårdagskvällen och morgonen åt att baka. 
Det är något med sensommar, rötmånad och bakning. Det blir liksom inte som vanligt. Ugnen uppträder annorlunda, degen håller  inte ihop som den brukar. Gårdagens kvällsbullbak resulterade i platta kanelbullar. Mina annars så luftiga och saftiga bullar blev en ganska tråkig historia. Smaken var det inget fel på men utseendet...tja...annorlunda helt enkelt.
Jag kan inte säga riktigt varför men jag kan komma i håg fenomenet sedan barnsben då det alltid bakades tidigt på morgonen under slutet av juli/ augusti månad.
 
Oturligt nog är augusti en av mina stora bakmånader, då jag fyller år och släkt och vänner förväntar sig kakor och tårta. Dessutom har jag ett kaffekalas/kakbuffé att anordna då min vinst från Godisboxen ska verkställas.
Mycket kul!
Alltså, är det bara att stiga upp i arla augustimorgon och baka så det skvätter mjöl över köksbänk och plåt.
 
 
 
Så. Idag blev det ingefärskakor som jag böjde över plåtstänger. Har man inget att böja kakorna över går det bra att rulla ihop dem i stället. Påminner om havreflarn men med ingefärssmak istället.
Goda. Spröda. Sega.
 
 
 
Ingefärsflarn
 
Ugnstemp:  200 grader, varmluft 175 grader
 
50 g smör
0,5 dl socker
0,5 tsk ingefära
0,5 tsk vaniljsocker
3/4 dl vetemjöl
 
Rör smör och socker, ingefära och vaniljsocker smidigt. (Jag använder elvisp). Tillsätt mjölet och arbeta ihop degen. Rulla små bollar som du lägger glest på en plåt. Tryck ut varje degboll till en tunn kaka, ca 7 cm i diameter. Grädda kakorna mitt i ugnen ca 5 minuter eller tills kakorna har fått färg kring kanterna. 
Lossa kakorna med vass kniv. Böj dem genast eller rulla i hop dem.
 
 
Måste göra lite reklam för denna spatel av från Global/ Sundqvist. Ett bra allredskap i köket både vad gäller matlagning och bakning. Använder min till att lossa småkakor från bakplåtar och när jag brer ur fyllningar och dekorerar tårtor. Super!
 
 
 
 
Nu är det dags att gå ut i solen och njuta av sommarvärmen. Att sitta inomhus en sådan här vacker dag skulle kännas som slöseri.
 
Ha en skön onsdag!
 
Kram Cecce

DESIGN SKAPAD AV


bloggdesign av FormaWebben