Rustik äppelpaj med mandelmassa och farinssocker.
Skön fredag har hunnit övergå i skön lördag och vi springer fortfarande så här en bra bit efter lunchtid i pyjamasliknande klädnad och pysslar med lite av varje. Och syrran i Malmö väntar på att vi ska bli klara så vi tillsammans kan bege oss till det planerade besöket på Emporia för klädspaning och annat skoj.
Men innan dess tänkte jag bjuda er på ett recept på äppelpaj med pajskal fyllt med krämig mandelmmasa och äpplen toppat med farinsocker. Vi bakade kakan på jobb igår. Då med glutenfritt mjöl, vilket fungerade bra.
Pajdegen uppträder något annorlunda än med vanligt mjöl, bland annat blev färgen ljusare och konsistensen mjukare men det var hur gott som helst. Naturligtvis serverade vi den med lakritsgrädde (vispgrädde, äggulor och lakritsgranulat) då till och med vår chef börjat efterfråga lakrits vid mötessammankomsterna. Haha...tror faktiskt jag kan titulera mig lakritsambassadör vid det här laget.
Pajdeg:
125 g smör
3,5 dl vetemjöl
0,5 dl florsocker
1 ägg
Fyllning:
4 äpplen
250 g mandelmassa
3 ägg
1 dl mjölk
3 msk farinsocker
Ugn: 225 grader
Sätt ugnen på 225 grder. Blanda samman ingrediensrna till pajdegen. Tryck ut i en form med löstagbar kant, ca 22 cm i diameter. nagga med en gaffel. Ställ gärna in formen i kylskåp i 20-30 minuter.
Kärna ur och klyfta/skiva äpplena. Riv mandelmassan och blanda den med äggen och mjölken.
Häll smeten i pajformen. Tryck ner äppelklyftorna i smeten. Strö över farinsockret. Grädda mitt i ugnen i ca 30 miuter. Servera gärna med vaniljsås eller lättvispad grädde.
Obs! Om ni bakar med glutenfritt mjöl, förgrädda gärna pajskalet några minuter innan fyllningen hälls i.
Receptet har jag lånat från Allt om Mat.
Vad är godare än en smarrig äppelpaj när höstmörkret börjar falla på?
Smaklig spis!
Och innan jag fäller i hop den här datorn och beger mig till Emporia i Malmö
bjuder jag er på en bild jag tog under seneftermiddagen i går.
Visst ä det vackert ute nu?
Älskar den här tiden.
Försök inte kontrollera livet. Gör bara det bästa av livet just nu.
Kram Cecce