Kakor och Drömmar
Lakritsknäck 19 dec


Ingen jul utan knäck!
I år
liksom förra året spetsar jag knäcken med lite turkisk peppar.
Dessa lakritsknäck blev en klar favorit vid förra julens gottebord.
I år får de samsas på bordet med de traditionella mandelknäcken.
Receptet
är detsamma. Utelsut bara turkisk peppar.
Prova!

Ingredienser:
10 karameller turkisk peppar (minst, jag tog fler)
2 dl vispgrädde
2 dl ljus sirap
2 dl socker
2 msk smör

Gör så här:
Krossa
karamellerna fint i en mortel.
Blanda grädde, sirap och socker i en tjock-bottnad vid kastrull.
Koka upp och koka utan lock tills smeten klarar kulprovet
eller tills temperaturen är 122°, rör om då och då.
Koktid 15–30 min. Tillsätt karamellkross och smör.
Fördela smeten i knäckformar.
Låt stelna. Förvara svalt.

Kulprovet: Häll några droppar i iskallt vatten
och rulla till en kula. Kulan ska bli fast till hård.




Ett bra tips när man gör knäck är att ställa formarna på en inoljad/smörad
bricka eller plåt.
Det gör att formarna inte välter så lätt då man fyller dem
med knäcksmet.
Ett annat bra tips är att använda sig av en såssnipa eller liknande.
Då går det smidigt att fylla knäckformarna utan onödigt mycket spill
eller klet.



Denna snöiga fjärde advent ska jag och mina tonåringar ut och trängas
i julklappshandeln.
Hoppas hitta en och annan klapp till mina nära och kära.

Önskar er alla en fin fjärdeadventssöndag!

Kram C