Kakor & Drömmar

Med fokus på livets goda

När det inte blir som vanligt!

 
Har ägnat gårdagskvällen och morgonen åt att baka. 
Det är något med sensommar, rötmånad och bakning. Det blir liksom inte som vanligt. Ugnen uppträder annorlunda, degen håller  inte ihop som den brukar. Gårdagens kvällsbullbak resulterade i platta kanelbullar. Mina annars så luftiga och saftiga bullar blev en ganska tråkig historia. Smaken var det inget fel på men utseendet...tja...annorlunda helt enkelt.
Jag kan inte säga riktigt varför men jag kan komma i håg fenomenet sedan barnsben då det alltid bakades tidigt på morgonen under slutet av juli/ augusti månad.
 
Oturligt nog är augusti en av mina stora bakmånader, då jag fyller år och släkt och vänner förväntar sig kakor och tårta. Dessutom har jag ett kaffekalas/kakbuffé att anordna då min vinst från Godisboxen ska verkställas.
Mycket kul!
Alltså, är det bara att stiga upp i arla augustimorgon och baka så det skvätter mjöl över köksbänk och plåt.
 
 
 
Så. Idag blev det ingefärskakor som jag böjde över plåtstänger. Har man inget att böja kakorna över går det bra att rulla ihop dem i stället. Påminner om havreflarn men med ingefärssmak istället.
Goda. Spröda. Sega.
 
 
 
Ingefärsflarn
 
Ugnstemp:  200 grader, varmluft 175 grader
 
50 g smör
0,5 dl socker
0,5 tsk ingefära
0,5 tsk vaniljsocker
3/4 dl vetemjöl
 
Rör smör och socker, ingefära och vaniljsocker smidigt. (Jag använder elvisp). Tillsätt mjölet och arbeta ihop degen. Rulla små bollar som du lägger glest på en plåt. Tryck ut varje degboll till en tunn kaka, ca 7 cm i diameter. Grädda kakorna mitt i ugnen ca 5 minuter eller tills kakorna har fått färg kring kanterna. 
Lossa kakorna med vass kniv. Böj dem genast eller rulla i hop dem.
 
 
Måste göra lite reklam för denna spatel av från Global/ Sundqvist. Ett bra allredskap i köket både vad gäller matlagning och bakning. Använder min till att lossa småkakor från bakplåtar och när jag brer ur fyllningar och dekorerar tårtor. Super!
 
 
 
 
Nu är det dags att gå ut i solen och njuta av sommarvärmen. Att sitta inomhus en sådan här vacker dag skulle kännas som slöseri.
 
Ha en skön onsdag!
 
Kram Cecce
Kommentar postad
Hej gumman,
Brukar med få platta bullar och annat konstigt när det är rötmånad, trodde bara det va jag som gjort något tokigt :P men får även du det så är det säkert något i "luften"
Kram Maya
Kommentar postad
Kanske har nått med lufttryck o fuktigheten att göra eller värmen vad vet jag, bakar inte så ofta :)
Kommentar postad
Jag tror säkert att bullarna blev super bra och goda, jag har nog aldrig tänkt på olika månader...Kram Anette
Kommentar postad
Åh nej...jag som ska göra en maffig tårta till svärmor på söndag!! Ha ha det blir kanske en "döbagad" tårta då... ;) Eller som du säger så får jag gå upp i arla morgonstund och vispa!

Ha det underbart i sommarvärmen!
kram
Wiveca
Kommentar postad
Nu kan du kolla på bloggen hur turnén gick. :-)
Kommentar postad
Förrförra gången jag bakade bullar så råkade jag pensla dem med smör! ...istället för ägg. Men grannens ägg räddade mig, mina var ju slut också naturligtvis.

Och så senaste gången jag bakade så for plåten in fort som f-n, utan ägg på. Svor och tog ut plåten och penslade med ägg och ströade pärlsocker på.
De ser ju för trista ut annars.

Men ...det är alltid något som händer när jag ska baka.
Dina kakor ser såå goda ut.

DESIGN SKAPAD AV


bloggdesign av FormaWebben