Kakor & Drömmar

Med fokus på livets goda

Bästa jordgubbstårtan.

 
Tänkte dela med mig av den bästa sommartårtan ever. En tårta jag bakat många gånger och aldrig kan bli fel.
Lätt att baka och förvara och förbereda dessutom. Allt på samma gång. Till dotterns student bakade jag flera marängbottnar som kunde förvaras i rumstemperatur och som jag sedan bara fyllde efter hand som de tårtsugna högg in.
Ni hör ju så bra!
 
Om man inte har jordgubbar till hands går det säkert lika bra med hallon/blåbär eller varför inte lite krossad daim!
Tårtbottnarna kan delas på mitten för mindre antal tårtätare eller läggas i hop som den är. Baka då två långpannebottnar som fylls och läggs i hop. I så fall får du en tårta som räcker till tjugo personer.
Men se upp! Man tar gärna mer än en bit.
 
 
Det här behöver du:
 
 Botten:
4 äggvitor
3 dl socker
4 dl rice krispies (Kellogs)
4 droppar ättika (behövs ej)

Kräm:
4 äggulor
1 dl socker
2 tsk vaniljsocker
1 dl vispgrädde
125 g smör

Garnering:
1 liter jordgubbar (eller annan frukt el. bär eller krossad daim)
3 dl vispgrädde
 
 

Så här gör du:

1. Vispa äggvitorna mycket fast. Tillsätt ev ättiksdropparna
och socker, lite i taget och vispa under tiden.

2. Vänd försiktigt ner Rice Krispies i smeten.
Klicka och bred ut smeten till en rektangel i bakplåtspappersklädd
långpanna. Smeten ska inte gå ut ända ut i kanterna på
bakplåtspappret. Markera med en kniv en linje i mitten av kakan
så blir den lätt att dela sedan. (För en större tårta - gör
två hela bakplåtsstora bottnar och lägg i hop
)

3. Grädda i mitten av ugnen i 2 timmar i 125 grader.
(Jag höjde gradantalet till 140 grader och kortade gräddningstiden till 1 timme och en kvart. Fungerade bra!)

4. Kräm: Rör i hop äggulor, socker, vaniljsocker och grädde
till krämen i en rostfri kastrull, Värm försiktigt under omrörning.
Ta från värmen när krämen börjar tjockna,
den behöver inte koka.

5. Tillsätt smöret klickvis medan den svalnar.
Låt tårtbottnar och kräm svalna.
Dela tårtan på mitten i den tidigare gjorda skåran  med en
vass kniv.

6. Bred krämen på ena bottnen och lägg på nästa botten.
Vispa grädde och bred eller spritsa ut ovanpå tårtan.
Dekorera med jordgubbar.
(Jag brukar även ha lite vispgrädde och bär mellan bottnarna) 
 
 
 
Kram Cecce
Kommentar postad
Men Gud så gott min favvotårta! Nu dreglar jag ju på Ipaden ;)
Kommentar postad
Åååh, såå gott det ser ut, jordgubbstårta i alla dess former bara älskar jag så den här måste jag prova att göra!! Tackar för receptet :)

Ha en skön söndagkväll!

Kramar Bella
Kommentar postad
Den marängtårtan är bara godast i hela vida världen!!!

Kraaaaam
Kommentar postad
Åhja, den brukar jag göra! Den är sååå god, som godis :b
Kommentar postad
Mumms & waooooooo såå otroligt vackert/Kramar Annmi
Kommentar postad
Men sååååå gott!!!! Denna måste jag ju bara baka.:)
Kramiz...:)
Kommentar postad
Finns det något godare än jordgubbstårta på sommaren.....Nä jag tror inte det. Ha det gott. Kram Anette
Y
Kommentar postad
Ett underbart kaffebord och vacker dukning! Nu är det helt klart - den tårtan blir det som jag tar med mig på midsommarafton! Har gjort en liknande men utan rice krispies. Ha en fin sista arbetsvecka! Kram!
Kommentar postad
Den där tårtan bakade jag också till studenten, både i år och förra året o det som enda tårta! Den är så vansinnigt god, jag åt själv 2 stora bitar så jag nästan fick ont i magen;-)

Kram
Kommentar postad
Vad gott det ser ut!
Kommentar postad
Vilken läcker tårta!

Svar: Så skönt att du har semester snart!
Kommentar postad
Godmorgon
Vacker student dotter du har....
och godaste tårtan som du så snällt bjuder receptet på, ska jag allt skriva ut och spara , perefkt när man är många och kan förbereda innan är ju toppen.
Här jobbas det ännu några veckor...trögt som bara den, men i morgon åker Edvin(barnbarnet9 och jag med birka båten till Mariehamn = TOPPEN..
Njut av dagen
KRAM Lolla
Kommentar postad
Den här tänker jag göra på midsommar o bjuda mina vänner på, ser sååå god ut. Tänk nu är studenten över o vi verkar ha överlevt båda två....så nu är det väl bara full fart mot midsommar i stället. Superfin blus du har hittat på Vero Moda, verkar sådär sval o skön som är perfekt till jeansen. Ha nu en härlig vecka. Kramisar Tina
Kommentar postad
Oh vilken god tårta! Den ska jag garanterat göra till midsommar, perfekt när man kan förbereda.

Önskar dig en fortsatt fin vecka och en trevlig midsommar!
Kramar
Ursula
Kommentar postad
Fantastisk tårta!
Har bakat den idag med ett par mindre förändringar. Hälften så mycket smör i krämen. Körde den "snabbare" ugnsvarianten. Och, lade mixade jordgubbar och vispgrädde i mellanlagret utöver krämen.
Tack för ett ljuvligt recept.

Svar: Så roligt att det blev bra! Och tack för tipset om mindre smör:-) Krämen är ju god även utan smör. God fortsättning på midsommarhelgen.
Kram Cecce
cecce
Sandra
Kommentar postad
Går det bra att göra tårta dagen innan servering eller blir marängen konstig då? Ser supergott ut!
Svar: Hej!
Du kan göra marängbotten och krämen dagen innan. Marängbottnarna kan man göra flera dagar i förväg om man förvarar dem torrt i rumstemperatur. Däremot blir tårtan godast om du äger ihop den samma dag som den ska ätas, eller någon/några timmar innan.

Lycka till!/ Cecce
cecce
Helene
Kommentar postad
Hej!
Denna blir vår midsommartårta i år, ser så god ut och enkel att göra, väntar bara nu på att få provsmaka.
Tack för alla goda recept och all inspiration och stort Lycka Till i Oskarshamn. Kra / Helene
Svar: Tack fina Helene! Hoppas att tårtan smakade och att du haft en fin midsommarhelg!Stor kram!
cecce
Lena
Kommentar postad
Å, den såg god ut! Ska jag satsa på till mitt kalas i helgen. Men hur stor långpanna är receptet beräknat för? De varierar väldigt mycket! Och varför breder man inte ut smeten i kanterna - flyter den ut??
Svar: Hej Lena! Kul att du vill baka denna tårta! Den är verkligen god! Ska försöka svara på dina frågor:-) Det går bra att baka bottnarna på en vanlig plåt också. Smeten flyter inte ut nämnvärt men skulle tro att den lättare spricker om den kommer för långt ut i kanten. Den höjer sig något och flyter möjligen ut lite grand men inte mycket. Jag brukar använda en långpanna/plåt som tillhör en vanlig spis av standardmått. Om du har ett stort kalas och många gäster rekommenderar jag att du gör dubbel sats, dvs två bottnar som du lägger ovanpå varandra med fyllning (dubbel sats kräm) emellan. Hör av dig om du har fler frågor! Kram Cecce
cecce
Marianne Petersson
Kommentar postad
Ser supersmarrigt ut. Skall prova.
Ann-Kristin
Kommentar postad
Kan man dela upp smeten i 2 rundlar i stället?
Kan man ha lemon curd emellan marängen istället?
Svar: Hej,Det går säkert bra att göra rundlar istället! Man kan säkert använda lemoncurd också. I så fall hade jag rört ut den med lite vispad grädde, så att den blir lite lättare att breda ut på marängen. Lycka till!/ Cecilia
cecce
Linda
Kommentar postad
Hej! Underbar tårta! Tyvärr blev min kräm lite för lös, kanske värmde/kokade den för lite? Finns det något sätt jag kan rädda den på?

/Linda :)
Svar: Hej,Aj då...kan vara så att den skulle sjuda något längre. Har du redan gjort krämen och den kallnat vet jag inte riktigt om den går att rädda. Har du haft den i kylen? Den sätter sig lite när den får stå kallt ett tag.
Ett sätt att "rädda" upp tårtan kan vara att blanda en del av krämen med vispad grädde - alltså att du gör en gräddkräm. Det hade jag gjort. Nästa gång du gör krämen - tillsätt några teskedar maizena i ägg/gräddblandningen och låt krämen nästan koka. Då tjocknar krämen lättare. Minska ev på smöret så du får en mer trögflytande kräm.
Hoppas det var till någon hjälp så här i efterhand och att det ordnar sig - tårtan är väldigt god och brukar bli uppskattad.
/Cecce
cecce

DESIGN SKAPAD AV


bloggdesign av FormaWebben