Chokladpaj med fikon och lakritsgrädde.
Trots måndag blir det en liten bit fredag så här på eftermiddagen då jag bara måste ge er receptet på förra veckans fredagskaka. Som ni vet är jag en av dem som bänkar mig i soffan varje torsdagskväll för att följa deltagarna i Hela Sverige bakar och deras framfart i tvrutan.
För någon vecka sedan var uppdraget att baka paj och i fredags testade jag att baka en av deltagarnas (Carolines) chokladpaj. Jättegod! I stället för att baka tre småpajer bakade vi en stor. Det enda som krävdes för det var en något längre gräddningstid. Jordgubbarna byttes ut mot något mera säsongsvänligt som fikon.
Eftersom jag har en glutenintolerant kollega bakade jag två glutenfria småpajer och bytte ut det vanliga mjölet mot ett glutenfritt och använde maizena i fyllningen. Fungerade utmärkt om någon vill prova.
Här kommer så receptet:
Mördeg med choklad
260 g vetemjöl
200 g smör
100 g socker
1 ägg
5 g salt
10 g kakao
Chokladfyllning
80 g choklad 70 %
75 g smör
70 g florsocker
30 g vetemjöl
1 ägg
Garnering
10 jordgubbar eller annan frukt eller bär
florsocker
Pajskal
Ugn 175 grader.
Hacka samman alla ingredienser till en smidig deg.
Dela chokladmördegen i tre delar och klä tre små pajformar. Grädda i 7 min.
Chokladfyllning
Smält ihop choklad, florsocker och smör i ett vattenbad.
Blanda i mjöl.
Rör i ägget.
Fyll formarna och grädda 12 min.
Garnera med jordgubbar och pudrat florsocker.
Vi åt chokladpajen sedvanligt med lakritsgrädde som har kommit att bli en storfavorit på jobbet.
Vi äter den till allt. Ja, nästan i alla fall.
Lakritsgrädde gör du genom att vispa 3 dl grädde som rörs i hop med 2 äggulor, någon tesked vaniljsocker och lakritsgranulat eller pulver efter smak. Otroligt gott till choklad!
Ät och njut!
Kram Cecce