Kakor & Drömmar

Med fokus på livets goda

Vad bakar man som är gott utan socker? Recept på sockerfri snickerskaka!

 
I sommar på trädgårdscafeet fick vi en hel del frågor efter sockerfritt. Det fick mig att lägga pannan i veck och fundera på vad i all världen man bakar som är gott utan socker? Inte så lätt för en sockerälskare som jag. Samtidigt finns det ett stort behov för alla som är diabetiker eller som helt enkelt vill njuta av någon kaka men som vill försöka leva sundare och minska på sockerintaget.
 
Själv har jag under veckan som gått avhållit mig från bakning (svårt) och försökt hålla mig ifrån allt som smakar sött what so ever (ännu svårare). Har under en månads tid levt i ett paradis med godsaker aldrig längre än en armlängds avstånd och provsmakningar har varit ett måste. I längden är det inte så bra att börja dagen med en bit len citronmarängpaj. Gott? Javisst! Men det gäller att skilja mellan vardag och fest.
 
Och nu. Onekligen vardag.
 
Hursomhelst hittade jag till slut inne hos Baka Sockerfritt och i ett av hennes e-magasin ett recept på sockerfri snickerskaka. Jag bakade den några gånger med gott resutat. En nötbotten fylld med jordnötssmör och toppad med mörk choklad (helst sockerfri) som jag senare bytte mot sockerfri chokladsirap (finns att köpa hos Gymgrossisten)
 
 
 
Här får ni receptet:
 
Jag bakade kakan i en form med 20 cm i diameter och dubblade därmed receptet.
 
Kakbotten:
 
1 ägg
3 msk mjölk
2 msk havregryn
3 msk mandelmjöl
2 msk hasselnötsmjöl
1,5 msk pofiber
1 tsk kakao
1,5-2 msk sötströ
1 tsk bakpulver
1 krdm vaniljpulver
 
Topping:
 
ca 50 g jordnötssmör
50 g choklad,ljus eller mörk, blanda gärna
 
Sätt ugnen på 175 grader.
Lägg alla ingreienser till bottnen i en bunke. och mixa med en stavmixer. (Jag använde elvisp då stavmixer inte fanns att tillgå. Fungerade det med). Smörj och bröa en 12-cm springform och häll i smeten.  Grädda mitt i ugnen i ca 15 minuter och låt svalna. Bred på jordnötssmöret (ta så  mycket du vill). Smält chokladen och bred på även denna.
 
 
 
 
Jag rekommenderar varmt att ni kikar in till Baka Sockerfritt och börjar prenumerera på Marjas e-magasin. För en billig peng får ni en massa bra tips, ideer och recept på sockerfria och hälsosammare bakverk!
 
Fredag idag och vi packar återigen små väskor till två av barnen som ska spendera helgen hemma hos sin pappa. Själv tänker jag fortsätta suga ut så mycket som det bara går av ledigheten som är kvar. En helg går så fort. Bäst att ta vara på de små stunder av lugn, ro, sovmorgnar, innan allvaret sätter igång. I alla fall för mig då resten av familjen har sommarlov kvar att spendera!
 
Njut av dagen!
 
Kram Cecce
 
Ewa Nilsson
Kommentar postad
Kan man hoppa över pofiber?
Svar: Jag vet faktiskt inte. Använde fiberhusk första gången jag bakade den men i mindre mängd än receptet angav för pofiber. Funkade också bra. Du kan ju prova utan och se. Skulle tro att det behövs något bindemedel eftersom kakan inte innehåller vetemjöl…
Återkom gärna om du provar och berätta hur det gick:-)

Kram Cecce
cecce
Ewa Nilsson
Kommentar postad
Tack för svaret. Jag tycker att din blogg är en fantastisk inspiration inte bara för baket utan även allt du skriver om liver i övrigt. Känns som om jag känner dig väl. Hälsningar

Ewa

DESIGN SKAPAD AV


bloggdesign av FormaWebben