Kakor & Drömmar

Med fokus på livets goda

Godaste kolan.

 
Dagarna går. I en rasande fart. Fortfarande inga julklappar i sikte men nu är flyttningen av dotterns pinaler flyttade hem igen och vi får rå om henne över julen. Och. Jag har gjort första omgången kola den här julen (fler lär det bli). Inte vilken kola som helst utan en riktigt god och mjukseg kola med smak av lakrits och salmiak. Ujuj...tror det blir årets godaste bland julgotterna. Det där med kolakokning kan ju annars sluta lite hur som helst. Ibland för hård och ibland för mjuk, men detta recept föranledde perfekt kola i smak och konsistens. Lagom mjuk. Lagom seg. Om jag ska anmärka på något är att jag fegade med lakritspulvret och kunde gott haft i några gram till. Men det där är ju en smaksak. Om man mot förmodan inte vill ha lakrits i kolan går det bra att utesluta rålakrits och salmiak och istället låta den vara en smörkola eller varför inte smaksätta med något annat?
 
 
 
Ingredienser:
80g smör
2dl vispgrädde
1/2 tsk havssalt
15 g lakritspulver 
170 g glykos 
250 g strösocker
5 g salmiaksalt (en något rågad tesked)

 
Förbered och klä en form ca 20x20 med bakplåtspapper, eller använd bakplåtspapper och vik till en form.
Se till att ha allt förberett, när koket väl är igång krävs din fulla uppmärksamhet. Förbered gärna också en skål med kallt vatten till när du ska göra kulprovet (se nedan).
Koka upp smör, vispgrädde och salt i en liten kastrull. Vispa ner lakritspulvret med en visp i den varma gräddblandningen.
Samtidigt kokas glykos och socker upp i en större, tjockbottnad kastrull. Undvik att röra i massan, då den kan sockra sig. Vicka lite lätt på kastrullen så sockret fördelas jämnt. Den ska kokas till ca 170 grader, och bli ljust bärnstensfärgad.
Ta det karamelliserade sockret av plattan och rör försiktigt ner gräddblandningen. Använd en träslev eller slickepott i silikon. Ställ tillbaka på plattan, ner sänk värmen och låt smeten koka upp. Rör om så det inte bränner i botten. Koka tills kolan blivit ca 127 grader. Allra säkrast är att göra ett sk kulprov (häll ner lite smet i kallt vatten, det ska gå lätt att forma en kula av smeten, så är den klar). Vispa ner salmiaksaltet med ballongvisp.
Häll upp i den förberedda formen, och låt så och svalna i rumstemperatur. Vänta ca 4-5 timmar sedan är kolan redo att skäras upp. 
Slå in i smörpapper och förvara torrt och svalt.
 
 
Idag ska jag och den hemflyttade dottern och äldste sonen åka in till Malmö för att köpa julklappar. Äntligen! Förhoppningsvis hinner vi med det mesta, annars får det bli en runda till på måndag. Bröd ska bakas. Mer kola ska kokas. Tårtbottnar ska förberedas inför cafeöppningen i mellandagarna och väskor ska packas inför julens resa till Göteborg. Med mera. Med mera. Ja, ni förstår att det är bråda dagar. Samtidigt känner jag mig ganska lugn. Tillfreds rentutav. Årsslut föranleder ju alltid någon typ av summering. Jag har det förbaskat bra. Barn att älska. Ett hem att trivas i. Vänner att luta mig mot. Stoor omfamnande familj och sysselsättning som fyller tiden med mening. Jag kan omöjligt önska mig mera.
 
Bara en stilla bön om att det som oroar ska lösa sig till det bästa.
 
Kram till er alla!
Kommentar postad
Gud va gott ! Ingen jul utan kola ! :)
Svar: Precis:-)
Ha det gott!/ Cecce
cecce
Kommentar postad
Gotti Kola ♡ .....
/Kram
Karin
Kommentar postad
Oh, vad det ser smaskigt ut!
Hoppas det inte var något allvarligt med sonen.
Svar: Tack, nej…det är inget allvarligt med sonen. Men det finns andra i min närhet jag oroar mig för. Men det ordnar sig säkert!
God Jul!/ Kram Cecce
cecce
Kommentar postad
Mmmm ser ljuvligt gott ut. Önskar dig en härlig julhelg. Kram Åse
Kommentar postad
Låter som en väldigt god kola, få se om dottern tycker detsamma så kanske vi gör en sats av denna oxå ;) tack för tipset
Kommentar postad
Vad kolan ser god ut!

DESIGN SKAPAD AV


bloggdesign av FormaWebben