Smaskig glutenfri äppelkaka - när det lönar sig att göra misstag.

Fredag!
En härlig dag. Inte sant?
Ni ska i alla fall få receptet på en glutenfri äppelkaka som jag bakat under veckan. Tre gånger för att vara exakt.
Anledningen är att jag förväxlade mjölsorterna vid första baket och tog maizenamjöl i stället för potatismjöl som det skulle vara enligt receptet. Därför bakade jag om den en gång till, bara för att konstatera att den blev mycket godare med maizenamjöl och bakade således äppelkaka en tredje gång Så kan det gå. Det kan löna sig att göra misstag minsann.
Den går givetvis bra att göra med potatismjöl också, men enligt min smakpanel på jobb (som ätit äppelkaka så det sprutar ur öronen) blev maizenavarianten bäst både i konsistens och smak. Man märker helt enkelt inte att den är glutenfri!


Glutenfri äppelkaka
100 gram smör
2 ägg
2-3 dl rörsocker (kokossocker går också bra)
1-2 tsk vaniljpulver
1 tsk bakpulver
4 medelstora äpplen
2 dl maizena (obs! Inte majsmjöl) eller potatismjöl
1 dl havremjöl (jag mizade glutenfria havregryn i mixern)
kanel och strösocker.
Värm ugnen till 180 grader. Smält smöret. Vispa ägg och socker poröst. Rör ned de torra ingredienserna och smöret.
Häll upp i en smörad non-stick form.
Skala äpplena och skär i klyftor.
Strö gärna lite socker och kanel över klyftorna innan du sticker ner dem.
Strö gärna lite socker och kanel över klyftorna innan du sticker ner dem.
Stick ned äppelklyftorna runt om hela formen, vilket mönster du önskar.
Strö över mycket kanel, och avsluta med strösocker ovanpå.
Grädda i ugnen i nedre delen i ca 35-40 minuter.
Servera med vaniljvisp.
Servera med vaniljvisp.

Nu ska jag sätta lite sprätt på denna fredag och gå väckningsrundan bland sovande barn innan vi såsmåningom beger oss till skola och jobb.
Ljus och kärlek.
Cecce
istället för potatismjöl. :)
Trevlig helg!
/Lisa