Kakor & Drömmar

Med fokus på livets goda

När man håller bakkurs i Växjö!

 
 
Det blev lite tyst härinne ett slag. Har nämligen haft fullt upp med att förbereda gårdagens bakkurs med ett gäng glada Växjötjejer. Jag har odlat surdeg, förbakat filmjölksbröd med lakrits och packat goodisbags, funderat på upplägg och skrivit recept och i går körde jag slutligen det långa milen till Växjö under hällande regn för att möta baksugna tjejer med Helene E i spetsen. Fantastikt roligt att få träffa nya människor och bloggläsare och dessutom få ägna en hel dag till det man tycker är roligast i livet: Baka!!
 
 
 
 
 
Här är dom! I full färd med baket! Så duktiga och inlyssnande med en del bakvana i bagaget. Det märktes!
 
 
 
Jag lärde ut  olika baktekniker vid brödbak och vi kollade på glutenutveckling vid knådning i bakmaskin, pratade surdeg  och här ser ni en av deltagarna praktisera "kattmetoden". En speciell knådningsteknik a´la Sebastien Boudet. Här behövs lite övning och snits - men väldigt enkel egentligen. Och genial.
 
 
 
Resultatet blev det här brödet! Näst intill oknådat, men ändå segt och luftigt med fin hålighet.
 
 
 
Ett enkelt sätt att få till ett gott och smakrikt bröd, utan vare sig knådning eller jästid är detta filmjölksbröd bakat med bikarbonat som jäsmedel och smaksatt med valnötter och lakrits. Detta bröd blev mycket omtyckt på C&C Trädgårdscafe.
 
 
 
Sen gav vi oss på lite mer avancerade tekniker när vi bakade baugetter. Här mäter vi upp 200 gramsbitar av degen, som jäst i plastlåda och vikts enligt konstens alla regler. Sen ska degen spännas - det viktigaste men kanske svåraste - för att lyckas med riktigt bra baugetter. 
 
 
 
 
 
Jag tycker de lyckades riktigt bra med att få höga fina baugetter. Strax innan avbakningen snittade vi baugetterna i dess ländriktining med en speciell kniv avsedd för ändamålet. Kan vara lite knepigt med är ett viktigt moment för att degen ska kunna spricka upp ordentligt. 
Det gäller också att ha en riktigt varm ugn - 250 grader - och en lika varm plåt för att avbakningen ska lyckas. Det är också bra att spruta in vatten i ugnen med en blomspruta precis innan man stänger ugnsluckan. På så sätt får man den där önskvärda knapriga ytan.
 
Baugetterna är bakade med både poolish (hade en stor skål poolish, vatten, mjöl, jäst som fått stå under natten, skvalpande i framsätet i bilen) och vetesurdeg.
 
 
 
Samtidigt (ja ni förstår att vi jobbade) bakade vi wienerbröd!
 
Vi kavlade, bankade smör (finns ett filmklipp på min instagram, cecceb), kavlade igen, vek treslag, kavlade, vek treslag...osv. Full rulle i köket och frysen. In och ut och hit och dit. Det tar lite tid i anspråk att göra smördeg, men mödan värd....
 
 
 
 
 
.....när man får ut sådana här godingar ur ugnen!
Som fyllning hade vi en remonce och vaniljkräm.
 
 
 
 
Någonstans mellan jästider och kavlingar hann vi med att äta en eminent lunch som Helene hade fixat! En supergod lax och räksallad med potatis och grönt! Fantastiskt gott!! Tack!
 Till detta åt vi det kattknådade brödet och filmjölkslimpa!
 
 
 
 
Ha ha...här har vi Växjötjejernas egna recept på Växjökakor. De döpte dem egentligen efter fotbollsklubben (där de alla hade ett gemensamt förflutet), men är inte säker på namnet. Mandelkakor gjorda på överbliven remonce (mandel och smör) fylld med chokladprickar från Odense bakchoklad.
 
 
 
Till sist...men inte minst...hann vi med lite lakritskolasnittar! Lättbakade men härligt goda!
 
 
 
 
Som present för väl utfört arbete fick de en påse fylld med bra-att-ha-saker inför nästa bak.
som alla bidragit med produkter.
 
 
 
 
Inte illa!
 
Slutligen: Tack till er härliga Växjötjejer. Duktiga var ni!! Och tack till ovanstående producenter som bidragit till en fin goodiebag!
 
Idag ska jag njuta av den extra lånade timmen som vi nu fått tillbaka. Välbehövlig minsann. Jag ska vila och gå promenader i hösten och låta lovledigheten sjunka in i varenda centimeter kroppsyta.
 
Önskar er alla en härlig söndag!
 
Kram Cecce
 
Helene
Kommentar postad
Smålänningarna tackar och bockar för en supermysig dag, med massa nya kunskaper,och smarriga bakverk.
Surdegen är matad och mår prima!
Ha ett härligt höstlov!
Svar: Tack själv! Superkul att träffa er och bra jobbat:-) Du hade ordnat det hela alldeles förträffligt!Hoppas ni hade en trevlig kväll och inte var alltför wienerbrödsstinna:-)

Kram till dig!
cecce
Kommentar postad
Åh, såg ju minst sagt riktigt gott och mysigt ut! :)

DESIGN SKAPAD AV


bloggdesign av FormaWebben