Folkkärt. Glutenfritt och måndagsgott.
Bakade de här godingarna häromdagen. Hallongrottor är ju en av våra mest folkkära småkakor på kakfaten och det känns kul att kunna bjuda alla mina glutenintolerenta vänner på denna favoritkaka. Och de blev hur bra som helst med mandelmjöl, havremjöl och maizena i degen i stället för vetemjöl. Utan att ljuga blev de snudd på ännu godare med en mera mandelaktig smak. Kan tänka mig att de skulle vara goda att baka på hasselnötsmjöl också. Får prova nästa gång.
Iställer för hallonsylt använde jag blåbärssylt och dekorerade med lite glasyr.
Receptet har jag hämtat från ett provutrag ur en ny bok: Nytt fikabröd av Jessica Frej och Maria Blom. Bra tips för alla er som vill baka glutenfritt.
för 25 kakor
120 g mandelmjöl
2 tsk vaniljssocker
50 g strösocker
100 g smör, rumsvarmt
100 g maizena
30 g majsmjöl
50 g hallon, blåbärssylt
små kakformar av papper eller metall
Sätt ugnen på 200 grader
Blanda samtliga ingredienser, utom sylten, till en deg.
Dela degen i 25 lika stora bitar och rulla varje bit till en boll.
Lägg en boll i varje form och placera på en plåt.
Tryck en liten grop i varje boll. Lägg en klick sylt i varje hål.
Grädda i ugnen ca 10 minuter.
I detta hus hoppar fortfarande bacillerna runt och föranleder hemmavarande och vilarådande aktiviteter. Den där nystartskänslan som brukar infinna sig på måndagar är något solkig i kanterna. Det finns dock ljuspunkter bakom snorpappershögarna. Vädret är vackert och kaffet är gott. En bra början.
Kram Cecce
se till o få bort baciluskerna, krya på