Kakor & Drömmar

Med fokus på livets goda

När man serverar en god glutenfri morotskaka.

 
I somras gjorde vi en ny variant på glutenfri morotskaka. Hittade bara en enda bild (ovan) i mitt bildarkiv på denna goding, förutom den ni ser nedan - en minikaka som jag gjorde som smakprov, innan vi bestämde oss för huruvida den var god eller skulle justeras i smaken. Men det behövdes inte! Vi använde lite pepparkakskrydda istället för kanel vilket satte lite karaktär på kakan. Vill man - går det så klart bra med kanel i stället.
 
 
Så här gjorde vi:
 
Morotskaka:
 
330 g morötter
300 g strösocker
140 g rapsolja
150 g (3 st) ägg
115 g glutenfritt mjöl
58 g havremjöl (mixade glutenfria havregryn)
57 g maizena
1/2 msk pepparkakskrydda eller 1 msk kanel
6 g (knappt 1 tsk) salt
4 g (1 tsk) bakpulver
4 g (1 tsk) bikarbonat
 
Topping:
 
70 g smör (gärna osaltat)
140 g philadelphiaost
160 g florsocker
6 g vaniljsocker
 
Sätt ugnen på 160 grader. Skala och riv morötterna fint. Smörj en springform med löstagbar kant. Arbeta samman alla ingrdienser på en gång till en slät smet. Häll den i formen.
Grädda i ugn i ca 60 minuter eller tills kakan känns torr. Kontrollera med en baksticka. Vi använde en termometer, och när kakan var drygt 100 grader var den klar.
Låt gärna kakan stå kvar i formen i rumstemperatur över natten. Då blir den saftig och god.
 
Vispa alla ingredienser till toppingen så att den blir lätt och luftig. Stryk på den kalla kakan. Dekorera gärna med valnötter!
 
Tänk på att du får ett bättre resultat om alla ingredienser är rumsvarma, när du bakar mjuka kakor. Likaså är det viktigt att inte överarbeta smeten. Rör bara tills allt är blandat.
 
 
 
 
Idag har jag inskolat Lillan på nytt fritids. Eftersom hon börjar fjärde klass i nästa vecka (ojoj vad tiden går) ska hon tillsammans med andra mellanstadiebarn förflytta sig till fritidsgården här i byn. Som vanligt när det gäller förändringar i tillvaron är det lite läskigt men hon klarade det bra och tyckte första dagen i fritidsverksamhet var skoj. Phu! Sådant underlättar alltid. Själv har jag sysslat med systematiskt kvalitetsarbete. Det är sådant vi lärare gör innan eleverna droppar in på måndag. Nyttigt och bra.
För övrigt har jag svårt att förmå mig till annat än telefonsamtal med vänner, en promenad och en runda i tvättstugan. Känner mig ganska seg och ovillig till nyttigheter i största allmänhet just nu...ha ha.
Nåja. Rutinerna sätter väl sig såsmåningom.
 
Hoppas ni alla haft en fin dag!
Nu - bums i säng.
 
Kram Cecce
Kommentar postad
Ovillig till nyttigheter är jag med och inte blir det bättre med dina goa bakverk 😊. Kram Anette

DESIGN SKAPAD AV


bloggdesign av FormaWebben