Kakor & Drömmar

Med fokus på livets goda

När man bakat glutenfritt fröbröd med hasselnötter och haft skolavslutning.

 
Det glutenfria brödet jag bakade i går kväll blev riktigt lyckat och gott. Enkelt att röra ihop, saftigt i smaken och nästan svårt att gissa att det inte innehåller något vetemjöl. Min egenblandade mjölmix bestod av rismjöl, majsmjöl och havremjöl men man kan använda färdig mjölmix om man vill. Likaså kan man byta ut mandel mot hasselnötter eller andra nötter man gillar. 
 
Här kommer receptet:
 
Glutenfritt fröbröd med hasselnötter
 
1 msk phylliumfröskal eller fiberhusk
1 dl linfrön
1 dl sesamfrön
2,5 dl kokande vatten
4 dl egenblandad mjölmix
2 tsk bikarbonat
2 tsk salt
1,5 dl filmjölk (jag använde pepparkaksfil eftersom det var det jag hade hemma.)
25 g jäst
1 dl mörk sirap
2 dl rostade hasselnötter
1 dl torkade aprikoser
mjölmix att strö över
 
Balnda psylliumfröskal, linfrön och sesamfrön i en bunke. Häll över kokande vatten och blanda väl. Låt svälla 10 minuter.
Blanda mjölmix, bikarbonat och salt i en bunke.
Tillsätt filmjölken i fröblandningen och smula ner jästen. Vispa med elvisp tills jästen löses upp. Vispa ner mjölblandningen, sirap och sist hasselnötter och aprikoser.
Häll smeten i en smord brödform 1,5 liter. Strö över ca 1 msk mjölmix.
Låt jäsa övertäckt ca 1 timme.
Sätt ugnen på 200 grader.
Grädda i nedre delen av ugnen ca 1 timme. Låt stå en halvtimme innan brödet stjälps upp. Linda in brödet i en bakduk och förvara framme över natten.
 
 
 
Lycka till!
 
Mer idag:
 
 
Så kom äntligen dagen för skolavslutning! Vilken fin stund vi fick tillsammans med elever, föräldrar, kollegor och personal. Pepparkakor och saffranskakor avnjöts med kaffe ur våra, på tradera, nyinköpta kaffeserviser. Plastmuggar och plastassieter är ett minne blott vilket jag är glad för. Sorl och kaffekoppsklirr i samklang med sång och musik gjorde avslutningen till en julmysig tillställning. Precis så som en julavslutning ska va!
 
 
 
Saffranskakor med kanelsmul!
 
 
Chokladknäck och polkabräck!
 
 
I morgon kommer kollegorna hit för en kollegial brunch. Ska bli hur mysigt som helst. Har bakat vörtbröd som ska stå på jäsning i kylen under natten för att bakas ut i morgon bitti. Ljummet och nybakat vörtbröd (och glutenfritt fröbröd) tillsammans med julskinka och senap och en kall öl. Kan det bli bättre?
Ett värdigt avslut på en fin termin tycker jag i alla fall. Hoppas mina gäster tycker detsamma!
 
Kram Cecce
Kenneth
Kommentar postad
redan skol avslutning, brukar inte det typ bara vara nån dag innan jul?
Svar: Vi har skolavslutning en dag tidigare för att eleverna som går hos oss ska kunna vara med på skolavslutningen i sin klass. Sen kan det nog variera från kommun till kommun när man slutar. Tror att de flesta skolor slutar idag, den 18 dec.Kram!
cecce

DESIGN SKAPAD AV


bloggdesign av FormaWebben