Gluten- laktosfri- banan och chokladkaka utan socker..


Januari månad brukar vara den tiden på året då vi bestämmer oss för att äta lite sundare. Ingen av oss mår bra av för mycket socker och ibland kan det finnas fog för att hålla igen på sockerintaget. Det behöver inte vara så svårt egentligen. Mycket handlar om vanor och ovanor, men genom att ersätta de onyttiga vanorna med bättre alternativ kommer man en bit på vägen.
Denna choklad-och banankaka bakade jag på tidigare i vintras, då jag ville baka något till de cafégäster som efterfrågar osötade bakverk eller åtminstone sötade med mindre socker. Min moster som är diabetiker fick agera testpanel och hon gav kakan klart godkänt. Grundreceptet har jag hämtat från en amerikansk bakblogg men valde att göra den glutenfri och justerade ingrediensmängderna något. Om man vill baka med vanligt vetemjöl, ersätter du mängden majsmjöl, maizena och mandelmjöl med två deciliter vanligt vetemjöl.
Kakan innehåller inget smör och kan bakas med valfri mjölk, dvs mandel-havre eller kokosmjölk vilket gör att den kan ätas även av mjölk/laktosintolerenta.
En kaka som kan ätas av alla alltså. Gillas!

Gluten-laktosfri-sockerfri Choklad och banankaka
240g banan (ca 4 st)
2 tsk vaniljpulver
2 tsk äppelcidervinäger
2 msk mjölk av valfri sort (jan använde mandelmjölk men det går bra med soya, havre, kokosmjölk)
drygt 0,5 dl olja
1 dl varfri sötningsmedel (jag använde hälften agavesirap och hälften sötströ, men du kan också använda honung eller marplesirap eller stevia.)
55 g maizena
50 g majsmjöl
40 g mandelmjöl
1 tsk fiberhusk
3/4 tsk bikarbonat
1 tsk bakpulver
15 g kakao
(ev hackad mörk choklad eller chokladknappar om man vill lyxa till det lite extra)
Gör så här:
Ta fram tre skålar. Vispa ihop alla flytande ingredienser i en skål och alla torra ingredienser i en annan. I den tredje skålen lägger du kakao och ev hackad mörk choklad. Koka upp vatten i en gryta och blanda ner drygt en halv deciliter kokande vatten i kakaon. Blanda samman de flytande ingredienserna med de torra (förutom kakao) till en jämn smet. Dela smeten på hälften så du har två skålar med lika mycket smet i varje. Blanda ner kakaon i den ena skålen med smet så du får en chokladsmet och en med banan.
Klä en avlång bakform med bakplåtspapper och häll ett tunt lager med banansmet i botten. Ovanpå banansmeten häller du sedan ner ett lager chokladsmet. fortsätt sedan varva smeterna tills skålarna är tomma. Tag en gaffel och dra några gånger i smeten så att dessa blandas.
Grädda kakan i ugnen ca 30-45 minuter. Känn med en sticka. När stickan är torr är kakan färdig.

Lycka till!
Kram Cecce
En bra kaka med andra ord som dessutom ser god ut. Vad fint du har fångat Egon på bild. Kram Anette
såg god ut
*Här har det nu blivit plusgrader o den tidigare snön har blivit till is, regnar o blåser gör det just nu :(
*Här har det nu blivit plusgrader o den tidigare snön har blivit till is, regnar o blåser gör det just nu :(
Anonym
Hur många grader ska det vara på ugnen? 😊
Svar:
cecce
Silvia Pudleiner Törnqvist
dumt hur många grader i ugnen då?
Svar:
cecce
Tack så ♡-ligt för receptet/Kram & ha en fin kväll!