Mjuka surdegsfrallor.

Finns det något godare än nybakade varma frallor? Ganska svårslaget i alla fall. Bakade dessa surdegsfrallor igår. Ett uppskattat tilltag härhemma och de flesta försvann redan från plåten. Nygräddade med smör, skinka och en god ost blir det fest!
Receptet har jag lånat från Sara, (som nyligen varit i England för att vara behjälplig i att starta upp det nya bageriet Söderberg). Jag valde dock att prova baka frallorna enligt Sebastien Boudet-style utan knådning i maskin. Den franske bagaren menar, till skillnad från den traditionella baktraditionen, att man inte behöver knåda degen hårt och länge för att gluten ska bildas. Tvärtom menar han att dne intensiva knådning som man utsätter en deg för i maskin oxiderar degen och trycker in vätskan i mjölet. Oxidinationen och friktionen har en negativ inverkan på smak- och näringsämnen, och dessutom torkar en manskinknådad deg snabbare än en deg som fått absorbera vätskan i sin egen takt. Det finns all anledning att låta köksmaskinen stå, alltså. Muskelkraft och händer funkar utmärkt tillsammans med att ge degen lite längre jästid.
Tyvärr känner jag själv att jag är så van vid att använda köksmaskinen och faller ofta in i gamla vanor. Men ju mer jag bakar och provar olika varianter av baktekniker blir det allt oftare att jag låter min Ankarsrum vila.
Så även denna gång. För övrigt är S.Boudets Le Bakbok en väl investerad bok för den bakintresserade eftersom den är både lärorik och innehåller många bra recept.


Här kommer receptet:
Mjuka vetefrallor
600 g vatten
100 g vetesurdeg
25 g jäst (jag tog mindre och använde endast 15g)
75 g rapsolja
50 g honung
ca 1000 g vetemjöl (jag använde ca 900 g)
25 g salt
100 g vetesurdeg
25 g jäst (jag tog mindre och använde endast 15g)
75 g rapsolja
50 g honung
ca 1000 g vetemjöl (jag använde ca 900 g)
25 g salt
Jag gjorde så här:
Blanda ljummet vatten, jäst, surdeg, honung, olja och salt i en rymlig bunke. Fyll på med mjöl i omgångar och rör i hop till en deg. (Hur mycket mjöl du behöver kan variera efter vilken sorts mjöl du använder.) Plasta in eller låt vila under bakduk .
Ta upp degen på lätt mjölat bakbord och knåda enligt kattmetoden. (Caroline Ahlqvist från Hela Sverige Bakar visar i ett youtubeklipp hur man praktiserar denna knådningsteknik. Det hittar ni här). Annars knåda på vanligt sätt tills degen är jämn och klumpfri.
Låt degen jäsa ytterligare någon timme eller gör som jag, låt degen jäsa i kylen över natten. Jag brukar jäsa min deg i en rymlig plastlåda lock som jag smörjer in med lite olja.
Ta upp degen på bakbord och forma till bullar i önskad storlek. Lägg på plåt med bakplåtspapper och låt jäsa klart. En timme brukar vara lagom.
Sätt ugnen på 240 grader. Sikta lite vetemjöl över frallorna. Sätt in plåten, spruta in lite vatten och stäng luckan snabbt. Baka till gyllene färg i ca 10-20 minuter beroende på storlek.



Idag tog jag med en del av degen som fått jäsa ute på balkongen till jobbet. Jag och en elev formade till bullar som bakades i ugnen lagom till 10-fikat. Nybakata frallor en fredag är ett bra sätt att inleda en helg samtidigt som doften av nybakat håller hela vägen ända fram till måndag och gör det roligare att komma tillbaks.
Nu ska jag fälla i hop den här datorn och inleda fredagskvällen. God mat och familjärt umgänge väntar när två familjer slås i hop kring middagsbordet.
Önskar er alla en trevlig fredagsafton!
Kram Cecce
anette
De ser jätte goda ut!! Älskar nybakade smörgåsbullar. Kram Anette
Mmm...mumms...mumms & va gott det luktar ♡ ...
hihi/Kram
hihi/Kram
o så blir man hungrig igne när man går in här :) ha en bra helg