När man bakat en citronrulltårta med citronmarängkräm.


Bakade denna citronrulltårta till min svågers födelsedag i söndags. Funderade ett tag på vad jag skulle baka då han inte tål vispgrädde och kom då att tänka på denna rulltårta som jag sett recept på i en bakbok som heter Liten kaka. Rulltårtan är fylld med citronmarängräm och passar alldeles utmärkt att dekoreras och serveras med jordgubbar.
Jag följde inte receptet till punkt och pricka utan rörde ner några matskedar lemoncurd som jag hade över i kylen. På så sätt fick tårtan en ännu mer syrlig touch av citron! Serverade även grädde i en skål vid sidan om, för oss som älskar vispgrädde!

Kaka:
4 ägg
2 dl strösocker
2,5 dl vetemjöl
1 tsk vaniljsocker
1 tsk bikarbonat
0,5 tsk salt
2 msk rapsolja
2 msk crème fraiche
1 citron, saft och zest
ev gul hushållsfärg
Marängfrosting
1 äggvita
0,75 dl strösocker
300 g smör, rumsvarmt
0,5 tsk vaniljpulver
1 citron, zest
Garnering:färska bär
Tårtbotten
Sätt ugnen på 175 grader.
Vispa ägg och socker med elvisp så det blir riktigt poröst och vitt.
Sikta de torra ingredienserna i en skål.
Tillsätt mjölblandning, olja och crème fraiche i äggvispet genom att varva ingredienserna och blanda
på låg hastighet. Avsluta med citronzest och -saft samt lite gul hushållsfärg.
Sätt ugnen på 175 grader.
Vispa ägg och socker med elvisp så det blir riktigt poröst och vitt.
Sikta de torra ingredienserna i en skål.
Tillsätt mjölblandning, olja och crème fraiche i äggvispet genom att varva ingredienserna och blanda
på låg hastighet. Avsluta med citronzest och -saft samt lite gul hushållsfärg.
Häll smeten på en plåt med smörat bakplåtspapper och fördela den jämnt över hela plåten.
Grädda i mitten av ugnen i cirka 10 minuter. Om du känner på kakan och den studsar tillbaka är den klar.
Lägg en handduk på en plan yta och pudra översidan med florsocker. När kakan är färdig vänder du ner den på kökshandduken. Pilla försiktigt loss bakplåtspappret och rulla in kakan i kökshandduken. Låt svalna på ett galler.
Marängfrosting
Ställ en skål över en kastrull med sjudande vatten.
Häll i äggvita och socker och vispa för hand tills sockret har lösts upp.
Ta skålen från värmen och vispa med en elvisp tills marängen blivit dubbelt så stor.
Klicka i smöret lite i taget och vispa. Konsistensen ska vara mjuk och smidig. Rör ner vaniljpulvret.
Montering
När kakan har svalnat, rulla försiktigt ut den. Den ska böja sig, då är den lätt att rulla ihop. Fördela frostingen på kakan och rulla ihop den. Skär skivor med en vass kniv och garnera med en klick av den resterande frostingen samt lite bär.
Grädda i mitten av ugnen i cirka 10 minuter. Om du känner på kakan och den studsar tillbaka är den klar.
Lägg en handduk på en plan yta och pudra översidan med florsocker. När kakan är färdig vänder du ner den på kökshandduken. Pilla försiktigt loss bakplåtspappret och rulla in kakan i kökshandduken. Låt svalna på ett galler.
Marängfrosting
Ställ en skål över en kastrull med sjudande vatten.
Häll i äggvita och socker och vispa för hand tills sockret har lösts upp.
Ta skålen från värmen och vispa med en elvisp tills marängen blivit dubbelt så stor.
Klicka i smöret lite i taget och vispa. Konsistensen ska vara mjuk och smidig. Rör ner vaniljpulvret.
Montering
När kakan har svalnat, rulla försiktigt ut den. Den ska böja sig, då är den lätt att rulla ihop. Fördela frostingen på kakan och rulla ihop den. Skär skivor med en vass kniv och garnera med en klick av den resterande frostingen samt lite bär.




Det blev en mysig liten fikastund i syster och svågers uterum. Här visar lille A hur man antar en jordgubbe...ha ha.

Min syster hade också bakat. Supergoda chokladrutor!

Här googlas det resor för fullt.
Sen kom min italienske svåger och celebrant på att det vore hemskt roligt om mina två söner ville komma och hälsa på dem i deras hus i Italien i sommar, efersom jag jobbar på cafeet. Och vips hade vi beställt två resor till Italien, utan närmre eftertanke. Gissa om sönerna tyckte att det var en briliant idé?

Födelsedagsfika när den är som bäst!
Klockan har hunnit bli mycket och det är dags att fälla ihop den här datorn för lite sömn. Två arbetsdagar kvar!! Ska bli underbart med några dagars ledighet innan cafelivet sätter igång för andra sommaren. Längtar efter det med!
Kram Cecce