Kakor & Drömmar

Med fokus på livets goda

Birgittas goda chokladkakor!

 
Dessa chokladkakor/cookies alltså! Så goda!
 
Min moster i Stockholm bjuder alltid oss på godaste kakorna när vi kommer på besök och jag har fått kika lite i hennes receptpärm. DÅ blir jag så glad....haha! Hursomhelst bjöd hon oss på dessa goda cookies när vi hälsade på sist, och jag kunde inte låta bli att fråga efter receptet, så klart.
I fredags bakade vi dem här på jobb till fredagsfikat och ingen blev besviken. Hälften av degen bakade vi på vanligt sätt. Hälften gjorde vi glutenfri. Tycker normalt sett att det är ganska svårt att baka glutenfria småkakor. Antingen blir de för hårda eller för smuliga, men dessa blev helt perfekta. Förmodar att man kan baka dem mjölkfria också om man använder mjölkfritt margarin och mjölkfri choklad, men det provade vi inte denna gång.
 
 
 
Moster Birgittas chokladkakor.
 
3 dl vetemjöl eller 2 dl glutenfri mjölblandning, 1 dl maizena ca 1 tsk fiberhusk
1 tsk flingsalt
3 tsk bakpulver
3 msk kakao
200 g smör
5 dl strösocker
1 tsk vaniljsocker
2 ägg
6,5 dl havregryn, alt glutenfria havregryn
350 g mörk grovhackad choklad (eller chokladknappar)
 
 
Blanda mjöl, salt, bakpulver och kakao i en skål. Vispa smör , socker och vaniljsocker vitt och pösigt, Rör ner ett ägg i taget. Blanda ner havregryn och mjölblandningen. Arbeta samman degen för hand och tillsätt chokladen sist.
Rulla degen till kulor, stora som golfbollar. Lägg dem på en bakpappersklädd plåt. Kakorna kommer att flyta ut så lämna utrymme emellan. Ställ in i 175 grader varm ugn och grädda i 10-15 minuter. Låt svalna lite på plåten innan kakorna läggs över på galler för att svalna helt.
 
Tips: Jag rullade ut degen i två längder. En del av degen skar jag ut i, som jag tyckte, lagom stora kakor. Resten av degen frös jag in. Perfekt att ta fram vid lämligt tillfälle då man vill bjuda på nybakade varma kakor!
 
 
 
 
Lycka till!
 
I kväll ska jag, Emsen och Lillan åka hem till min syster i Malmö för ett Me&I-party! Blir en trevlig omväxling i en annars packninglysten torsdagskväll. I morgon bär det nämligen av till Stockholm.
 
Önskar er alla en fin eftermiddag och kväll!
 
Kram Cecce

DESIGN SKAPAD AV


bloggdesign av FormaWebben