Kakor & Drömmar

Med fokus på livets goda

Recept på lättbakade saffransrutor med grädde och lingon och lite annan julkaksinpiration.

 
Håller mig kvar lite i kaklandet och julmarknaden i lördags och ska ge er receptet på lättbakade saffransrutor som ni kan baka i advent. Egentligen en saffranskladdkaka med vit choklad som jag bakade i en långpanna i stället för i rund form och skar i små rutor. Tyvärr glömde jag lingonen hemma  frysen som jag tänkt dekorera med, så där ovanpå den spritsade grädden. Ni får helt enkelt tänka er den lilla detaljen och lägga till lingon när ni själva serverar denna goding.
 
Här kommer receptet: (jag gjorde en och en halv sats till en avlång ugnsfast form.)
 
Saffranskladkaka
 
100 g smör
1/2 g saffran
100 g vit choklad
2 ägg
2 dl strösocker
2 dl vetemjöl (120 g)
ev smör till formen, eller använd bakplåtspapper
 
Vispgrädde
Lingon
 
 
Sätt ugnen på 175°C.
Smörj en ugnfast avlång form eller klä in formen med bakplåtspapper.
Smält smöret i en kastrull, ta kastrullen från plattan. Rör ner saffranet. Bryt chokladen i mindre bitar och lägg ner dem i smöret, rör om så att chokladen smälter.
Blanda ägg och socker i en skål. Rör ner smörblandningen och vänd ner mjölet. Häll smeten i formen.
Grädda kakan mitt i ugnen ca 25-30 minuter eller tllls kakan är fast i kanterna och lite mjuk i mitten. Låt svalna i formen på galler. Låt kakan bli ordentligt kall innan den skärs i lagom stora rutor.

Till servering: Spritsa lite grädde på varje ruta och strö över lingon eller hallon.
 
 
Jag hade även bakat chokladbollar med lakrits som jag rullat i en blandning av kakao/rålakritspulver. Som små praliner ungefär! 
 
 
 
Åh...det fanns så mycket bakkunskap och handkraft på en och samma plats, så jag blev helt lycklig...haha! Vi var några stycken som tillhandahöll  julkafe under julmarknaden i Åsljunga och serverade kaffe och sålde kakor för alla som behövde mellan turerna vid försäljningsstånden.
 
Nedan ser ni de traditionella mandelmusslorna som hör julbordet till och serveras med grädde och sylt.
 
Kommer ihåg att jag på trädgårdskafeet i Oskarshamn serverade mandelmusslor med citronkräm och lakritsgrädde som en variant på de traditionella smakerna. Tror faktiskt jag sa fräscha upp den idén till julen 2016.
 
 
 
 
Och så dessa fantastiska kakor som man inte ser så ofta längre. Gorån, som min mormor alltid bakade när jag var barn. Kan se henne framför mig där hemma i köket när hon stod med gorånjärnet i högsta hugg och gräddade gorån så att det rök. Nostalgi!
 
 
 
Rebecka och kusinen på plats för att sälja lotter!
 
 
Och min fina syster!
 
 
 
Måste visa dessa franska våfflor (tror jag de kallas?) med smörkräm emellan! Men åååhhhh....fantastiskt goda!
 
Vid det här laget....så här långt in i inlägget känner jag plötsligt att jag måste börja baka mer! Har varit lite skralt med det den senaste tiden, men känner inspirationen sippra fram så här mellan rader och bildframställning.
 
 
Men nu är det tidig onsdagsmorgon och jag måste ge mig i kast med att dricka upp mitt kaffe och dra på mig något anständigt för att sätta igång onsdagens bravader. I kväll ska jag och Rebecka ut i julhandeln (värjer mig lite här) för att inhandla finkläder inför hegen då hon ska ut på äventyr på egen hand och bo på hotelll och inta årets första julbord. Jojomen...det ska börjas i tid. I dubbel bemärkelse. Själv nöjer jag mig med Stockholm och längtar redan nu efter att få sätta mig på tåget och susa i väg genom södra Sverige och bara låta helgen i mig spinna loss.
 
Men som sagt. Nu onsdag, vilket också funkar bra.
Inte rusa i förväg.
 
Kram Cecce
 

DESIGN SKAPAD AV


bloggdesign av FormaWebben