Kakor & Drömmar

Med fokus på livets goda

Med harmoni för kropp och själ - kafebesök på Koloni!

 
Jag har föresatt mig att försöka hinna med att besöka ett nytt fikaställe varje helg, vilket inte alltid hinns med, men i lördags var jag och H och fikade på Koloni på Biblioteksgatan. Eftersom H är mjölkproteinallergiker, och ibland har svårt att hitta konditori, kafé och bageri som serverar bakverk som inte är bakade med smör eller grädde känns det extra kul när man hittar alternativ  till de mera traditionella kafeerna.
 
 
Koloni har fem olika serveringsställen i Stockholm med sin egna karaktär. Filosofin är att man som gäst ska finna harmoni både i kropp och själ och ska få en upplevelse med genuin och genomtänkt mat. Maten och bakverken tillagas i möjligaste mån av KRAV-märkta och svenska råvaror och undviker onödiga tillsatser och färgämnen. Ekologisk mat, kultur och hälsa - de tre ben som Kolonis filosofi vilar på.
Ett tänk jag anammar och gillar, och jag hoppas få möjlighet att besöka några av de andra mat/fikaställena som Koloni driver i vår.
 
Alla bakverken på Koloni på Biblioteksgatan är gluten och mjölkfria så för oss var det bara att välja fritt.
 
 
 
 
Inomhus var det trångt men mysigt, med ca femton platser. Vi hade lite svårt först att hitta kafeet då det låg lite insprängt i huskroppen mitt på gatan, men visade sig vara en liten oas mitt i storstadsvimlet.  Stämningen var mjuk, behaglig och grön - precis som en koloni ska vara. Fågelkvittret från högtalarna tillsammans med stora gröna växter förpassade oss ut på landet direkt.
 
 
 
 
 
 
 
Åh! Så gott! Vi avsmakade en RAW blåbärscheesecake tillsammans med havrelatte och kaffe. Supergod bakad på valnötter, dadlar, cashewgrädde och blåbär. Tänk att man kan baka så gott helt utan vitt socker eller mjöl. Jag blir klart inspirerad till nyttigare bakning och tänker att jag måste hem och experimentera mera.
Det ena behöver ju inte utesluta det andra och traditioner är väl till för att utvecklas?
 
 
 
Förutom bakverka kan man få avnjuta hälsosam supermat i form av goda "rullar", "skålar", kallpressade juicer och färska smoothies. Mat man mår bra av helt enkelt. 
Det får jag prova nästa gång!
 
 
Och utanför den här dörren....strax efter fika och bilden tagande stötte jag på den här kvinnan! Min barndom/ungdomsvän från förr. Vi som sjöng i samma sånggrupp, badade nakna vid klipporna i Arild, som åkte på läger och levde vildmarksliv, som umgicks dagligen på fritiden under många år men sedan skilts åt för arbete och familjebildning. Efter trettio år står vi mitt emot varandra på Bibloteksgatan! Allt är som förr och inget har förändrats. Historia blir till nutid.
 
Så. Himla. Kul.
 
 
Alltså fick besöket på Koloni på Biblioteksgatan en extra dimension nostalgi och kommer förmodligen förknippas med Johanna i framtiden.
 
Yes! Nu fortsätter tisdagen med guldiga inslag och festfix inför lördagens kalasande. Bland annat.
 
Kram Cecce
 

DESIGN SKAPAD AV


bloggdesign av FormaWebben